Selkään ampunut väitti pakenevan uhrin horjahtaneen ampumalinjalle – hovioikeus ei selitystä uskonut

Helsingin hovioikeus tuomitsi Vesa Marko Samuli Häkälän, 49, taposta 10 vuoden 3 kuukauden vankeustuomioon. Oikeus ei uskonut selitykseen vahingonlaukauksesta.

Teko tapahtui lokakuussa 2017 Porvoossa. Teon taustalla oli pidempi riita yksityistien käytöstä. Uhri oli laittanut tielle esteitä.

Kiistelyn yhteydessä Häkälä haki autostaan Bushmaster XM15-ES2 -kiväärin, johon on ollut kiinnitettynä nelinkertaisella suurennuksella varustettu Elcan-tähtäin. Laukaus osui peltoa pitkin pakenevaa uhria alaselkään. Välimatkaa oli 34 metriä.

Käräjäoikeudessa tuomion taposta saanut Häkälä vaati hovioikeudessakin tappo-syytteen hylkäämistä. Hän myönsi törkeän kuolemantuottamuksen.

"Tarkoitus pelästyttää"

Ampujan mukaan tarkoituksena oli pelästyttää pakenija ampumalla takana olevaan puuhun, johon hän kertoi tähdänneensä. Ampuja arveli, että pakenija oli muuttanut juoksusuuntaa tai horjahtanut, jolloin laukaus osui.

Hovioikeus huomautti, että aseessa oli äänenvaimennin. Jos tarkoitus olisi ollut pelotella, niin äänenvaimentimen olisi voinut irrottaa ja ampua maahan. Pelottelu ei edellyttänyt ampumista kohti.

Ampuja ei myöskään käynyt katsomassa miten uhrille kävi, vaan poistui paikalta.

Hovioikeus katsoi, että jos kysymys olisi ollut vahingonlaukauksesta, olisi ollut luonnollista, että ampuja olisi pyrkinyt selvittämään uhrin tilan.

Hovioikeus katsoi, ettei kyse ollut vahingonlaukauksesta, vaan Häkälä tarkoitti ampua uhria.

Hovioikeus tuomitsi Häkälän taposta, laittomasta uhkauksesta ja ampuma-aserikoksesta 10 v 3 kk vankeusrangaistukseen.

 

Lue myös:

    Uusimmat