Selkä kipeänä? Näin ehkäiset istumatyöstä aiheutuneita särkyjä

Näytön edessä työskentely voi johtaa kroonisiin selkä-, ja niskakipuihin. Noudata seuraavaa kymmentä neuvoa vähentääksesi istumatyöstä aiheutuneita särkyjä.

Ihmistä ei ole luotu istumaan kahdeksaa tuntia työpöydän ääressä. Istumatyöläisen kannattaa kiinnittää säännöllisesti huomiota kehonsa asentoon, jotta huono istumisasento ei kostautuisi erilaisina kroonisina kipuina.

Pidä pääsi pystyssä

Pääsi ja niskasi täytyisi olla istuessasi suorassa linjassa hartioidesi kanssa. Vältä nojaamasta päätä ja niskaa eteenpäin.

Siirrä hiiri lähemmäs

Ihanteellinen paikka tietokoneen hiirelle on aivan näppäimistön vieressä. Kun hiiri on tarpeeksi lähellä, sinun ei tarvitse kurkotella hiirtä, tai vääntää olkapäätäsi, rannettasi tai käsivarttasi hiirtä painellessasi.

Valitse huolella työtuolisi

Jos vain mahdollista, valitse työtuoli, joka tukee alaselkääsi ja ristiselkääsi. Tuolin istuinosan pitäisi olla hieman taaksepäin kallistettu.

Hengitä pallean kautta

Yritä työpäivän aikana keskittyä hengitykseen. Hengitä syvään siten, että ilma pääsee palleaan ja keuhkojen alaosaan saakka. Oikealla hengitystekniikalla parannat ryhtiäsi, ja selkävaivat vähenevät.

Tarkkaile jalkojen asentoa

Jalkojesi pitäisi olla istuessasi tukevasti maassa, eli tuolin ei pitäisi olla niin korkealla, että jalat jäävät osittain roikkumaan. Pidä jalkoja myös erillään toisistaan.

Pidä taukoja

Nouse ylös vähintään kerran tunnissa. Mene vaikka vessaan tai pyörittele olkapäitäsi. Liikkuminen poistaa painetta alaselästä ja laittaa verenkiertosi liikkeelle.

Löydä oikea kulma

Jotta selkärankasi pysyisi istuessasi oikeassa asennossa, jalkojesi pitäisi muodostaa noin 90 asteen kulma siten, että polvesi ovat samassa linjassa nilkkojesi kanssa.

Venyttele hartioitasi

Pyörittele hartioitasi molempiin suuntiin. Pidä pääsi samaan aikaan paikallaan. Kuvittele vaikka, että pidät pääsi päällä lautasta, joka ei saa tippua venytellessä lattialle.

Älä risti jalkojasi

Selkärankasi tai hartiasi eivät ole oikeassa asennossa, kun istut jalat ristikkäin. Ristissä istuminen voi aiheuttaa lantionlihasten ylivenymistä ja edistää suonikohjujen syntymistä häiritsemällä jalkojen verenkiertoa.

Älä pidä puhelintasi olkapään ja pään välissä

On kätevää pitää puhelinta olkapään ja pään välissä siten, ettei käsiä tarvitse lainkaan puhelimen kannatteluun. Kun kätesi ovat vapaana, voit samaan aikaan esimerkiksi kirjoittaa ja puhua puhelimeen. Tämä tapa on kuitenkin todella tuhoisa niskasi kannalta. Käytä kuulokkeita tai kaiutinta aina, jos aiot puhua puhelimessa yli viisi minuuttia.

Lähde: health.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja