Sängyllä vai keittiönpöydän ääressä? Nämä ovat parhaimmat ja huonoimmat paikat istua tehdessäsi töitä kotoa käsin

Näin taukojumppaat kotikonttorissasi! 7:09
Näin taukojumppaat kotikonttorissasi! Kotikonttorilla tauot saattavat helposti unohtua

Well and Good kertoo, että kotona on lukemattomia paikkoja, missä ainakin teorian mukaan työskentely kannettavan tietokoneen kanssa voi onnistua.

Voit istua keittiön pöydän ääressä, retkottaa sohvalla, maata sängyssä, hengailla lattialla, istua parvekkeella tai loikoilla takapihalla, jos sinulla on moiseen mahdollisuus. Jos sinulla ei ole erillistä työhuonetta, voi toimivan työpisteen rakentaminen kotosalla haastaa luovuutta.

Kotityöpisteen paikalla on kuitenkin merkitystä. Etätyöskentelysuositusten jatkuessa moni on ehkä huomannut, että kodin suomat vaihtoehdot työpisteelle eivät ole välttämättä samanarvoisia, varsinkaan asennon kannalta.

– Kotoa käsin työskennellessä on tärkeää muistaa hyvä ergonominen asento, jotta vältyt tuki- ja liikuntaelinongelmilta, fysioterapeutti Jaclyn Fulop kertoo Well and Good -julkaisulle.

On myös tärkeää liikkua säännöllisesti päivän aikana. Ideaalia olisi, jos pystyt tekemään töitä sekä seisaaltaan että istualtaan.  

Alta löydät listattuna kodin istumapaikat asennon ja ryhdin kannalta parhaimmasta huonoimpaan. Ehkä listaus inspiroi sinua vaihtamaan paikkaa.

Ruokapöydäntuoli

Ruokapöydäntuolisi ei välttämättä ole niin mukava ja ergonomisesti suunniteltu kuin tuolisi toimistolla. On kuitenkin todennäköistä, että se on parasta, mihin voit kotioloissa päästä. Selkäsi kiittää, kun istut suoraselkäisellä tuolilla molemmat jalat maassa.

Tärkeää on myös se, millä korkeudella ruokapöytäsi on. Jos tuntuu, että röhnötät eteenpäin kirjoittaessasi kannettavallasi, kokeile laittaa kirja tai matala laatikko koneen alle.

Jakkara

Jos sinulla ei ole selkänojallista tuolia kotonasi, jakkara on seuraavaksi paras vaihtoehto.

– Selkänojattomalla jakkaralla istuminen aktivoi keskivartalon lihaksia, Fulop muistuttaa.

Selkänojattomalla jakkaralla ei kannata istua kuitenkaan pitkiä aikoja, koska tällöin selkärangan luonnollinen S-kaari muuttuu lähemmäs C-kirjaimen muotoa. Tällöin röhnötät eteenpäin, eikä asento ole enää tuettu.

Lattia

Toiset tahtovat tehdä töitä lattiatasosta käsin.

– Ongelma lattialla istumisen kanssa on se, että siinä on lähes mahdotonta saada hyvää asentoa. Läppäri on sylissäsi ja pääsi heiluu eteen- ja taaksepäin. Lisäksi selkäsi on pyöreä, kun rinta ja olkapäät roikkuvat alaspäin, fysioterapeutti Jeff Branningan kuvailee tyypillistä asentoa lattialla.

Jos päätät tehdä töitä lattialta, kyykkää syväkyykkyyn ja aseta tietokone kahvipöydälle, tai jollekin matalalle tasolle, mikä on sopivammalla korkeudella ryhdin kannalta.

Sohva

Pahoittelut, mutta sohvalla istuminen kannattaa jättää iltaan. Sohvalla istuminen jalat ristissä ja kannettava sylissäsi on yksi huonoimmista pitkäaikaisista työskentelyasennoista.

– Sohvalla on niin helppoa röhnöttää ja kehittää lihasjumeja, Branningan kertoo.

Sänky

Tehokkaan ajankäytön yksi kultaisista säännöistä on nousta ylös sängystä herättyäsi. Sängyssä työasentosi ei myöskään ole millään muotoa ergonominen.

Sänky on mukava paikka hengailla, mutta pehmeällä alustalla makoillessa on lähes mahdoton saada ergonomisesti hyvää työskentelyasentoa ja välttyä lihasjumeilta. Vältä siis mielihalua makoilla sängyllä työpäivän aikana, ja säästä sänkysi vain lepoa varten.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit

Lue myös:

    Uusimmat