Mainos

Selänteen ulostulo ihmetyttää: "Voi hillitä muiden urheilijoiden intoa ottaa kantaa"

Urheilijoiden käyttäytymistä sosiaalisessa mediassa tutkivan Riikka Turtiaisen mukaan Teemu Selänteen ulostulo Twitterissä oli harkitsematon.

– Sinänsä erikoinen veto Selänteeltä, että hän twiittasi kommentin, joka on ymmärrettävissä niin monella tapaa. Tokihan hän voi saada näin tukea omille ajatuksilleen, mutta en usko kommenttien herättävän erityisen laadukasta keskustelua, Turtiainen arvioi.

Sosiaalisessa mediassa kuohui, kun entinen jääkiekkoilija jakoi urheilupersoona Aleksi Valavuoren maahanmuuttopolitiikkaa kritisoineen julkaisun Twitterissä tiistaina.

Selänne osallistui julkaisun herättämään keskusteluun, ja vaati tiukkaan sävyyn muun muassa "hyysäilyn lopettamista" sekä kovempia tuomioita raiskauksista. 

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Epätyypillinen kannanotto

Turtiaisen mukaan urheilijat ovat perinteisesti olleet arkoja osallistumaan yhteiskunnalliseen keskusteluun. Puolueettomuuden taustalla on monesti seurojen, sponsoreiden tai lajiliittojen vaatimukset.

– Jos kyseessä olisi nykyinen NHL-tähti, nousisi paljon isompi kohu. Seura ja jääkiekkoliitot joutuisivat ottamaan asiaan kantaa. Koska Teemun ammattiura on ohi, on hänen omalla vastuullaan hoitaa tilanne.

Selänne julkaisi eilen blogikirjoituksen, jossa hän selventää sanomisiaan. Hän kiistää syytökset rasismista ja kertoo olevansa puhtaasti huolissaan Suomen tilanteesta. Selänteen mukaan seksuaalirikoksista jaettavien tuomioiden tulisi olla nykyistä kovempia.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Tutkija arvelee, että Selänne ei kykene ohjaamaan huomiota kohusta haluamaansa suuntaan.

– En usko, että kovin moni jaksaa käydä lukemassa kirjoitusta. Twiitti on otettu vastaan sellaisena kuin se on. Vaikka oikoisi sanomisiaan jälkeenpäin, ihmiset muistavat lopulta vain sen, että Teemu Selänne osallistui rasismikeskusteluun tietyllä tavalla.

Tutkija toivoo enemmän harkintaa sosiaaliseen mediaan

Turtiaisen mielestä Selänteen tulisi harkita julkaisujaan tarkemmin. Hänen mukaansa jääkiekkolegendan keräämä negatiivinen julkisuus voi hillitä entisestään muiden urheilijoiden intoja ottaa kantaa yhteiskunnallisiin keskusteluihin.

– Hänellä on paljon seuraajia ja ihmisiä, jotka pitävät häntä esikuvanaan. En menisi twiittailemaan, mitä ensimmäisenä mieleen juolahtaa. Sanoma tulisi muotoilla niin, että sitä ei ymmärrettäisi väärin. Asiallisia ja harkittuja kannanottoja kyllä kaivataan.

– Tapahtunut voi muuttaa ihmisten kuvaa hänestä. Ainakin siinä suhteessa, että hän twiittaa harkitsemattomasti. Sellaista ominaisuutta häneen ei ole aiemmin liitetty.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.