Seksuaalisesta väkivallasta lausuva lavarunoartisti: Tytöt joutuvat taistelemaan, jotta heidät ymmärretään älykkäinä

Lavarunous on levinnyt valtakunnalliseksi ilmiöksi 2:06

Runokuu ja Helsingin Mascot Poetry jam -iltamat. Nelli Ruotsalainen ei jätä lavalla ketään kylmäksi. Runoilijan tekstit ovat rankkoja, räikeitä, tärkeitä. 

– Sanoma runoissani, jotka käsittelevät nuorena koettua seksuaalista väkivaltaa, on se, että kukaan ei ole yksin niiden kokemuksien kanssa ja että niitä ei tarvitse hävetä, ne ovat osa ihmisten elämää, ja niistä voi päästä yli ja selvitä, kertoo pian runoteoksen julkaiseva Nelli Ruotsalainen tekstiensä taustoista.

Tytöt joutuvat taistelemaan 3:58

Yhtä lailla merkittävää sanaa levittää Dialectic Dee. Lontoosta asti saapunut artisti pyytää lavalla, että häntä ei kutsuttaisi huoraksi ja että kenenkään ei pitäisi antaa himmentää omaa valoaan, että jokaisella on oikeus loistaa ja että naisia pitäisi arvostaa sellaisena kuin he ovat.

Artisti tahtoo rohkaista muitakin avaamaan suunsa. 

– Puolusta sitä, mihin uskot. Ihmiset oikeasti välittävät viestistäsi, joten älä pelkää jakaa sitä, vaan anna mennä, kehottaa Dialectic Dee.

Katso Dialectic Deen taidonnäyte 1:48

Helsinki Poetry Connection 10 vuotta

Helsinki Poetry Connection viettää tänä vuonna kymmenvuotisjuhlaansa. Taiteenlaji ei enää makaa pelkästään pääkaupungin harteilla.

– Tämä on laajentunut koko Suomen laajuiseksi ilmiöksi, kertoo lavarunoartisti Aura Nurmi Helsinki Poetry Connection -yhdistyksestä.

Sekä Ruotsalaisen että Deen taidetta voi kuvailla tasa-arvoaktivismiksi. 

– Jos sinut kasvatetaan tyttönä tai naisoletettuna, joudut aika paljon taistelemaan, jotta sinut ymmärrettäisiin älykkäänä ja omana toimijana. Että rajojasi kunnioitetaan. Kyllä se on auttanut ainakin minua näkemään itseni vahvempana ja pitämään kiinni niistä asioista, sanoo Ruotsalainen. 

Runokuu-festivaali päättyy 26.8.

Keskiössä naisten voimauttaminen 1:29

Lue myös:

    Uusimmat