Jade Nyström avoimena kokemastaan syrjinnästä: "Perheeni tukee minua kaikessa"

Jade Nyström kertoo kokemastaan syrjinnästä 0:59
Jade Nyström kertoo kokemastaan syrjinnästä

Transurheilija Jade Nyström ei välitä negatiivisesta palautteesta ja haluaa auttaa myös muita hyväksymään itsensä. 

Korkeushyppääjä ja sateenkaarivaikuttaja Jade Nyström, 18, kuvailee kokemaansa syrjintää: 

– Huutelua, solvaamista, "Katso kuka tuolla menee" -huutelua. Siitä on tullut arkipäivää ja siitä ei saisi tulla arkipäivää, hän sanoo Queer of the Year -tapahtumassa.

Edellisvuonna Vuoden esikuva -tunnuksella palkittu Nyström ei edes mieti, kun häneltä kysyy miten hän selviää ikävistä tilanteista ja kokemuksista:   

– Perheeni avulla.

– Jos minulle tulee negatiivista palautetta, niin perheeni auttaa minua. He käsittelevät ikävät asiat kanssani, ettei tarvitse jäädä yksin. Nykyisin minua ei enää kiinnosta negatiivisuudet, mutta silloin alkuvaiheessa tarvitsin todella paljon apua, Nyström täsmentää.

Nykyisin yhteydenotot somessa ovat valtaosin positiivisia.

– Todella moni ottaa yhteyttä kiittääkseen minua siitä, että teen tätä ja miten se tuo voimaa. Välillä tulee negatiivista palautetta, mutta sitä tulee positiiviseen verrattuna todella vähän, Nyström kertoo.

Nyström saa myös viestejä ihmisiltä, jotka kipuilevat itsensä kanssa.

– Yhteydenottoja tulee todella paljon ihmisiltä, jotka pohtivat sateenkaariasioita. Ikähaarukka on todella laaja, joten nuoret sekä vanhat lähettävät viestejä. He etsivät tukea, ja että pystyvät hyväksymään ensin itse itsensä.  

Jade Nyström on korkeushyppääjä, joka on antanut kasvot nuorille transurheilijoille. Hän oli vuonna 2021 ehdolla Vuoden esikuva -palkinnon saajaksi kaikkien aikojen nuorimpana Suomen urheilugaalassa. Hän sai vuonna 2020 Queer of the Year -tunnuspalkinnon Vuoden esikuvana vain 16-vuotiaana.

Nyström osallistui tämän vuotiseen tapahtumaan, jossa jaettiin tämän vuoden tunnuspalkintoja eri kategorioissa. Tämän vuoden tunnustukset saivat Vuoden esikuvana Janne Puhakka, Vuoden musiikista Benjamin Peltonen, Vuoden somesta Ella Toivainen ja Sergey Hilman sekä Vuoden ikoniksi valittiin Aira Samulin

Lue myös:

    Uusimmat