Seksinnälkäiset turistit uhkaavat pilata Kanariansaarten ainutlaatuisen nähtävyyden

Kaija ja Ilkka Erkkilä ovat keränneet yli 750 000 tupakantumppia 0:30
Kaija ja Ilkka Erkkilä ovat keränneet roskia 7 vuoden ajan. Katso, mitä törkyä luonnosta löytyy.

Seksin harrastamisesta rannalla innostuneet turistit uhkaavat pilata Gran Canarialla sijaitsevien Maspalomasin hiekkadyynien herkän ekosysteemin.

Uusi tutkimus varoittaa himokkaiden turistien aiheuttamista ympäristöhaitoista. Espanjalais-australialainen tiimi löysi Maspalomasin dyyneiltä lähes 300 seksin harrastamiseen käytettyä paikkaa, jotka vaikuttavat haitallisesti alueen kasvistoon ja eläimiin. Osa kärsineistä lajeista on kotoperäisiä eli niitä tavataan vain tietyllä rajatulla alueella.

Seksiä on tapana harrastaa dyyneillä hieman syrjäisemmissä paikoissa, joissa pensaat ja muu kasvillisuus tuovat näkösuojaa. Jopa turisteilta kielletyiltä alueilta löytyi 56 seksipaikkaa, kertoo CNN.

Matkailijat tallaavat kasvillisuutta ja siirtelevät hiekkaa "seksipesiensä tieltä" ja jopa rakentavat aitoja niiden ympärille. Tuhon kruunaavat paikalle jätetyt roskat, kuten tupakantumpit, kondomit, tölkit ja pyyhkeet, sekä eritteet.

Maspalomasin dyyneillä eläviä isoja liskoja on kuollut, kun ne ovat syöneet käytettyjä kondomeja. Pienemmiltä matelijoilta kasvillisuuden tuhoaminen vie piilopaikkoja, jolloin ne jäävät helpommin saalistajien hampaisiin. Muutokset alueen kasvillisuudessa ja eläimistössä uhkaavat horjuttaa harvinaisen alueen koko ekosysteemiä.

Seksiturismi pilannut 5800 neliön alueen

Ennen koronaviruspandemiaa Gran Canarialla vieraili vuosittain noin 14 miljoonaa turistia. Mitä suurempi osa heistä päätyy harrastamaan seksiä dyyneillä, sitä suuremmaksi tuhot kasvavat. Tutkimuksen mukaan pinta-alaltaan 400 hehtaarin dyyneistä noin 5800 neliön alue on muuttunut seksiturismin vuoksi.

Tutkijat toivovat, että matkailijat ymmärtäisivät, miten heidän käytöksensä vaikuttaa alueen luontoon. Sen lisäksi, että dyynit ovat itsessään ekologisesti arvokkaita, ne ovat sitä myös turismin ja tutkimuksen kannalta.

Seksiturismin tuhoja Maspalomasin dyyneillä esittelevä tutkimusartikkeli ilmestyi Journal of Environmental Management -julkaisussa.

Miltä Helsingin uimarannoilla näytti 60 vuotta sitten? 11:33
Ripaus nostalgiaa! Katso videolta, miltä Helsingin uimarannoilla näytti 60 vuotta sitten.

Lue myös:

    Uusimmat