Mainos

Seitsemän sietämätömän pitkää päivää (This Is Where I Leave You)

USA 2014. Ohjaus: Shawn Levy. Käsikirjoitus: Jonathan Tropper, romaaninsa pohjalta. Tuotanto: Jeff Levine, Shawn Levy. Kuvaus: Terry Stacey. Leikkaus: Dean Zimmerman. Pääosissa:  Jason Bateman, Tina Fey, Adam Driver, Rose Byrne, Corey Stoll, Kathryn Hahn, Abigail Spencer, Dax Shepard, Jane Fonda. Kesto: 103 min.

Tämän elokuvan nimisuomennos on liiankin helppo maali, mutta se nyt vain sattuu oivasti kuvaamaan katsomiskokemusta. Jälkikäteen olo on toivoton ja tyhjä.

Jonathan Tropperin romaaninsa pohjalta käsikirjoittama "dramaattinen perhekomedia" on meluisa ja rasittava klisee-kavalkadi. Ohjaaja Shawn Levyllä ei näytä olleen minkäännäköistä johtoajatusta, saati kykyä hyödyntää pitkää riviä kelpo näyttelijöitä.

Isän kuoltua neljä elämän tuuppimaa sisarusta palaa lapsuudenkotiinsa viikoksi, koska perheen äiti (groteskiksi pumpattu Jane Fonda) haluaa viettää juutalaisen perinteen mukaista suruaikaa eli shivaa. Päähenkilö Judd (Jason Bateman, Kaameat pomot) on vastaeronnut petollisesta lutkasta, jonka on yllättänyt sängystä pomonsa kanssa. Isoveli Paul (Corey Stoll, House of Cards) koettaa hikipäässä vääntää vaimolleen lasta. Sisar Wendy (Tina Fey) sinnittelee huonossa liitossa kusipään kanssa ja kuopus Phillip (Adam DriverTracks) on vastuuttomaksi hemmoteltu moukka. Seuraa muka-hauskaa huutoa ja höttöistä höpinää ihmissuhteista. Matalaotsainen adhd-perhe ajaa sekä jäsenensä että katsojan hulluuden partaalle.

Lajityypin sisällä kuviot on nähty monituista kertaa. Katastrofiksi äityvässä perhekokoontumisessa haavat aukeavat ja totuudet paljastuvat. Yliseksuaalinen äiti nolaa aikuiset lapset panojutuillaan. On sisarkateutta, pakollinen "musta lammas", uudelleen lämpiävä nuoruudenihastus (Rose Byrne) sekä takapihan tappelunnujakka, jossa miehistä otetaan mittaa. Jopa jokainen yksittäinen kohtaus maistuu vesitetyltä lainalta jostakin paremmin tehdystä leffasta tai tv-sarjasta. Lisäksi kaikki ajetaan läpi hysteerisellä pikakelauksella. Yhdenkään ajatuksen äärelle ei uskalleta pysähtyä.

Vitsit eivät naurata eivätkä kohtalot kosketa. Pahinta on kuitenkin tekeleen ähkyrepublikaaninen arvomaailma ja huonosti kätketty sovinismi. Raha on kaikki kaikessa: miesten tehtävä on hankkia sitä rutosti ja sitten kaahailla Porscheilla, naisten synnyttää lisää lapsia – silloin kuin eivät pyllistele seksikkäästi tai tyrkytä itseään milloin kenellekin.

Ja mitä ihmettä lahjakas veteraanikoomikko Tina Fey (Saturday Night Live, 30 Rock) ja mm. Morsiusneidoissa vakuuttanut Rose Byrne tekevät tässä taantumuksellisessa roskassa?

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.