Sebastian Vettelin seuraajaa pidetään F1-lehdistössä varmana – valinnan puolesta selkeät perustelut

F1-asiantuntijalle Vettelin lähtö Ferrarilta tuli tietynlaisena sokkina – korvaaja saatetaan julkistaa piankin 5:14
C Moren asiantuntija Toni Vilander spekuloi Sebastian Vettelin päätöksellä tuoreeltaan MTV Uutiset Livessä.

Sebastian Vettelin ilmoitus lähdöstään Ferrarilta kauden 2020 päätteeksi kirvoitti eurooppalaisessa F1-mediassa spekulaatioita eron taustoista ja saksalaismestarin tulevasta suunnasta.

Motorsport.comin italiankielinen sivusto ehti jo saman illan aikana uutisoida, että Ferrarin valinta seuraavaksi kuljettajaksi on McLarenilla nykyisin ajava espanjalaiskuski Carlos Sainz.

Sivuston mukaan neuvottelut Sainzin siirrosta ovat jo loppusuoralla. Toimittaja Franco Nugnes lisäsi myös, että McLarenin toimitusjohtaja Zak Brown odottaa 25-vuotiaalta kuskiltaan pikaista ilmoitusta asiasta. Osapuolet olivat neuvotelleet ennen Ferrari-uutista kahden vuoden jatkosopimuksesta.

Espanjalainen Marca-lehti kertoi jo tätä ennen omat tietonsa Sainzin siirrosta, jonka vahvistumisessa on kummankin lähteen mukaan kyse enää päivistä. Ennen ratkaisuaan Sainz kommentoi F1-sarjan tilannetta lehdelle:

– F1 on halvaantunut. Mikään ei liiku, mutta minä olen luottavainen ajotaitoihini. Otin viime vuonna hyvän askeleen eteenpäin, ja pystyn tekemään erittäin hyviä juttuja, oli se sitten McLarenilla, Ferrarilla tai Mercedeksellä, Sainz uhosi.

Marca muistutti, että Sainz puhuu täydellistä italiaa. Tähän italialaislehti La Gazzetta dello Sport lisäsi pari tärkeää etua. Sen mukaan Ferrarin johtoportaassa John Elkann, Louis Camilleri ja Mattia Binotto ovat kaikki Sainzin ”faneja”, mutta taustalla on muutakin.

– Espanjalainen on halvempi ja sopeutuu siihen, että (Charles) Leclerc on ykköskuski. (Daniel) Ricciardo ei, vertailee toimittaja Andrea Cremonesi kahta kärkikandidaattia.

Meneekö McLaren-paikka Ricciardolle?

Vettelin kohdalla vaihtoehdot ovat nyt kortilla. Hän tuskin tyytyy Kimi Räikkösen tapaan ajelemaan keskikastin sijoista. Jos paikkaa ei löydy Mercedekseltä eikä Red Bullilta, mihin Vettel sitten menisi?

– Heitän tästä veikkauksen, tokaisee Sky Sportsin asiantuntija Martin Brundle Twitterissä.

– Sainz Ferrarille. Ricciardo McLarenille. Vettel tai (Fernando) Alonso Renault’lle. Jään kaipaamaan Sebiä, jos hän lopettaa. Huippujätkä ja huippukuski. Mestari ja aikuinen, Brundle jatkaa.

Brundle kuitenkin uskoo, että Vettel keskustelee sopimuksesta ainakin yhden tallin kanssa ennen kuin päättää lopettaa.

– Tiedote tekee selväksi, ettei kyse ole rahasta, Brundle sanoo Ferrarilta lähdöstä.

– Sen täytyy johtua vuonna 2019 tulleista mustelmista, hän viittaa tulehtuneeseen tilanteeseen Leclercin rinnalla.

Mairittelevatko tilastot Vettelin perintöä?

Yllättävän nopeasti tullut ilmoitus jättää BBC:n Andrew Bensonille ikävän tunteen Vettelin uran lopusta.

– Vuosien kuluessa Ferrarilla Vettel on näyttänyt koko ajan vähemmän ja vähemmän siltä kuskilta, joka tyynesti napsi neljä peräkkäistä mestaruutta Red Bullilla vuosina 2010-13, Benson toteaa.

– Jos Vettel päättää lopettaa vuoden päätteeksi – mikä näyttää todennäköiseltä skenaariolta tämän hetken tilanteessa, jossa muita kilpailukykyisiä paikkoja ei ole – hänen perintönsä tulee olemaan hankalasti arvioitavissa.

– Neljä mestaruutta ja 53 kisavoittoa 241 kisassa ovat todella vakuuttava tilasto, joka vie hänet aivan parhaiden koskaan F1-sarjassa ajaneiden kuskien joukkoon. Vain Michael Schumacherja Lewis Hamilton ovat voittaneet enemmän. Vain Juan Manuel Fangiolla on näiden lisäksi enemmän mestaruuksia.

– Silti kysymykset kiertävät. Ei siitä, etteikö hän olisi mahtava kuski, mutta kuinka mahtava, ja mairittelevatko häntä tilastot, jotka eivät koskaan kerro kaikkea formula ykkösistä? Benson kysyy.

Lue myös:

    Uusimmat