"Se oli raskasta" – Nooralotta Neziri menetti Suomen ykkösaiturin paikan, ensi kaudella selkeä tavoite

3:02
Nooralotta Neziri kommentoi MM-kisojen välieräjuoksuaan.

Nooralotta Neziri oli vuosia Suomen ykkösnainen 100 metrin aidoissa, mutta tällä kaudella hän joutui luovuttamaan asemansa. Keskikesällä tullut jalkavamma söi tulostasoa. Dohan MM-kisoissa tullut kauden paras juoksu antoi kuitenkin uskoa tulevaan.

Nooralotta Neziri saapuu haastatteluun MTV:n tiloihin vetolaukku mukanaan. Mitä, eikö reissaaminen ole vieläkään loppunut, vaikka kausi on jo paketissa? 

Tavallaan ei, vaikka pika-aituri on pysyttellyt kotimaassa. Hän tuli maanantai-illaksi Jyväskylään Dohan MM-kisoista, ja keskiviikkona hän oli jo Helsingissä. 

– Menen Nordic Businessa Expoon. Pitää vaihtaa kauluspaita, kun sinne ei viitsi ihan sporttipaidalla mennä, Neziri naurahtaa. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

"Pettynyt kauteen kokonaisuutena"

Neziri on totutun hyväntuulinen, vaikka kausi ei täysin suunnitelmien mukaan mennytkään. Hän on ehtinyt jo käydä läpi tapahtumien kulkua valmentajansa Petteri Jousteen kanssa. 

– Olen pettynyt kauteen kokonaisuutena, vaikka Dohaan olinkin tyytyväinen. 

Nezirin talvi ja kilpailukauden alku sujuivat lupaavasti, mutta keskikesällä iskenyt jalkavamma vei parhaan terän juoksusta. 

Pohjat olivat kunnossa, mutta kisat kärsivät, kun Neziri ei saanut kunnon lajitreenejä alle. 

– Haluan uskoa, että vamma vaikutti loppukauteen, koska alkukaudesta ei ollut ongelmaa lopun kanssa. En päässyt tekemään tehokkaita juoksuharjoituksia, mikä alkoi vaikuttaa siihen, että juoksut alkoivat hajota lopussa. Tekniikkaa oli vaikea pitää kasassa. 

 – Kyse ei ollut niinkään kunnosta, vaan suoritusvarmuudesta. Olisin toivonut lähteväni MM-kisoihin juoksijana, jonka tulos olisi ollut 12,60-alkuinen. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Sivuun finaalista kauden kovimmassa kisassa

Neziri oli pitkään Suomen ykkösjuoksija, mutta heinäkuussa tuli iso käänne, kun sekä Annimari Korte että Reetta Hurske alittivat Joensuun GP-kisassa hänen vanhan SE-tuloksensa 12,81.

Nezirin kantapäävamma äityi niin pahaksi, että hän joutui jättämään loppukilpailun väliin. 

– Oli se kova paikka, mutta ei kuitenkaan enää aktiivisesti mielessä, Neziri vakuuttaa. 

– Siinä mielessä se oli raskas paikka, koska kaikki muut juoksivat kovaa ja itse jouduin olemaan pois. Ajattelin, että voiko minulla olla näin huono tuuri. 

– Olen oppinut keskittymään omaan suoritukseeni ja olemaan armollisempi itselleni. Kausi ei mennyt nappiin vaivojen vuoksi, mutta yritän ottaa ennätyksen takaisin ensi vuonna. 

Urheilijat sanovat usein, että he keskittyvät omaan suoritukseensa, mutta vilkuilevat silti tarkasti kilpakumppanin tekemisiä. Neziri vakuuttaa, että suomalaisaitureiden kesken vallitsee hyvä tasapaino. 

– Tunnemme hyvin toisemme, olemme avoimia keskenämme ja harjoittelemmakin välillä yhdessä. Emme tietenkään voi kertoa kaikkea. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Tärkeä talvi edessä

Nezirillä on edessä tärkeä treenitalvi, sillä ensi kesänä häämöttävät edessä sekä EM-kisat että olympialaiset. 

Neziri ei ole vielä saanut tarkkoja ohjelmia, mutta tarkoituksena on panostaa varsinkin siihen, että voima siirtyisi nopeudeksi mahdollisimman tehokkaasti. 

– Maksimitasot minulla ovat jo hyvät, nyt pitää parantaa yleistä reaktiivisuutta. 

MM-kisojen jälkeisen viikon Neziri aikoo kuitenkin olla kokonaan hikoilematta ja hoidella esimerkiksi yhteistyökumppaneiden tapaamisia, jotka jäävät kisakauden aikana vähemmälle. 

– Jos nyt alkaisi treenata heti kovaa, sillä voisi enemmänkin pilata seuraavaa kautta. Ensi viikolla voi tehdä jo kevyttä lenkkeilyä tai perusvoimaa. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja