SDP vaatii 700 miljoonaa euroa lisää soteen – budjettipäällikön mukaan menokehykset vaarassa paukkua, ellei muita menoja leikata

6:16
Asian ytimessä -ohjelma kertoi marraskuussa, että sotealueiden johtajien mukaan rahoitus hyvinvointialueille ei ole riittävä

Valtiovarainministeriön budjettipäällikön mukaan 700 miljoonan euron lisärahoitus hyvinvointialueille tarkoittaisi menokehysten rikkomista, ellei muita menoja karsita.

Pääministeripuolue SDP on marraskuun alusta lähtien vaatinut hyvinvointialueille 700 miljoonan euron lisärahoitusta hoitovelan purkamiseen.

Vaatimuksen toisti eilen sunnuntaina pääministeri Sanna Marin (sd.), joka sanoi pääministerin haastattelutunnilla Ylellä olevansa huolissaan hyvinvointialueiden aloituksesta.

Valtiovarainministeriön (VM) budjettipäällikön Mika Niemelän mukaan 700 miljoonan euron lisärahoitus tarkoittaisi menokehysten ylittymistä, ellei hallitus samalla karsi muita menoja.

– Kyllähän se sitä tarkoittaisi, jos ei muita menoja jätetä vähemmälle. Tällä hetkellä hallituksella on käytettävissään 370–380 miljoonaa euroa jakamatonta varausta ennakoimattomiin lisätarpeisiin. Kaikki tuon ylittävä olisi kehysten rikkomista.

Menokehys on hallituksen itse itselleen asettama menokatto, jonka tarkoituksena on rajoittaa veronmaksajille koituvien menojen kokonaismäärää.

Rahoitustarve muuttunut matkan varrella

Myös osa ensi vuoden alussa aloittavista hyvinvointialueista pitää rahoitusta riittämättömänä.

Niemelä pitää vaatimuksia hyvinvointialueiden lisärahoituksesta yllättävinä.

– Hieman yllättävähän tämä loppusyksyn aikana esille tullut lisätarvepyyntö on. Hyvinvointialueiden käynnistämistä on valmisteltu siinä uskossa, että rahoitusta on varattu riittävästi. Nyt on tuotu esille, että rahoitusta ei olisikaan riittävästi.

Niemelän mukaan arviot hyvinvointialueiden tarvitsemista rahasummista ovat muuttuneet aiempiin hallituksen esityksiin verrattuna. 

– Yksi syy taustalla voi olla se, että hyvinvointialueet ovat rakentaneet budjettejaan, ja lisää tietoa on kertynyt. Tietysti vaikutusta voi olla myös yleisellä poliittisella tilanteella ja sillä, että ollaan lähestymässä vaaleja. 

Hallituksessa SDP:n vaatimukset hyvinvointialueiden lisärahoituksesta ovat aiheuttaneet kitkaa.

Keskusta on suhtautunut kriittisesti menokehysten ylittämiseen. Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) totesi tänään Helsingin Sanomille olevansa ymmällään SDP:n vaatimuksista. 

Keskusta puolestaan vaatii maataloudelle satojen miljoonien eurojen tukipakettia. Toistaiseksi hallitus ei ole päässyt asiasta sopuun.

Jos hallitus pääsee sopuun lisärahoituksesta hyvinvointialueille tai maataloudelle, asiasta päätetään Niemelän mukaan todennäköisesti ensi vuoden tammi-helmikuun lisäbudjetissa.

– Jotta pysyttäisiin menokehyksessa, niin kaikki lisärahoitustarpeet pitäisi sovittaa tuohon 380 miljoonaan euroon, Niemelä sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja