Marin ihmetteli, miksei koronan tehosterokotetta voisi antaa kaikille – THL MTV:lle: Tarvitaan poliittinen päätös

1:35
Pääministeri Marin: Neljänsiä koronarokotuksia tulisi antaa kaikille niitä haluaville

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ihmetteli tänään, miksi kuntien terveysviranomaiset eivät voisi tarjoa koronarokotetta kaikille halukkaille. THL:n ylilääkäri Otto Helveen mukaan poliittinen päätös olisi tehokkain tapa vaikuttaa rokotekäytäntöihin sairaanhoitopiireissä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi tänään Yleisradion pääministerin haastattelutunnilla toivovansa, että sairaanhoitopiireissä alettaisiin antaa koronarokotteen tehosteannoksia kaikille halukkaita. 

– Minä en nyt ymmärrä, mikä siinä rokottamisessa oikein on ongelmana. Piikki pitäisi antaa kaikille jotka haluavat. Turhaan niitä varastoissa säilötään, Marin totesi.

Kuntien terveysviranomaiset ja lääkärit päättävät koronarokotusten antamisesta, minkä vuoksi rokotteita on nyt annettu työikäisille eri puolilla maata erilaisin perustein.

Hallituksen koronaministerityöryhmä linjasi toissa viikolla, että tehosteannosten tarjoamista tulisi laajentaa Suomessa ja että kunnat voisivat tarjota rokotteita myös työikäisille, joiden rokottamisen lääkäri arvioi perustelluksi.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) otti asiaan kantaa myös viime viikkoisessa ohjauskirjeessään.

Kirje ei kuitenkaan ole muuttanut rokotuskäytäntöjä sairaanhoitopiireissä. 

– Poliittisia tahtotiloja voidaan osoittaa, mutta päätöskokonaisuus on kunnissa lääkäreillä, kiteyttää THL:n ylilääkäri Otto Helve.

THL suosittaa tällä hetkellä koronarokotuksen tehosteannosta yli 65-vuotiaille ja riskiryhmään kuuluville siksi, että vakavan taudin riski suosituksen mukaisesti rokotetuilla on erittäin pieni ja tehoste antaisi hyvin lyhytkestoisen ja heikon suojan.

Helve muistuttaa, että THL on jo pari viikkoa sitten esittänyt, että jos rokottamiseen kuitenkin halutaan poliittisesti vaikuttaa, tehokkain tapa olisi panna linjaus täytäntöön poliittisella päätöksellä.  

– Kun halutaan tehdä poliittinen päätös, se tulisi tehdä valtioneuvoston asetusmuutoksella, Helve sanoo.

Sellaiseen onkin Helven mukaan monissa muissa Euroopan maissa päädytty.

– Se, että Suomi olisi täysi poikkeus siinä, että suositukset koskevat juuri iäkkäitä ja riskiryhmiä eikä koko väestöä, ei toki pidä paikkaansa. On tilanteita, joissa kansanterveysviranomainen on linjannut samoin kuin THL, mutta on tehty poliittisia päätöksiä siitä, että jakelu mahdollistetaan koko väestölle.

Helveen mukaan tällä hetkellä olisi oleellista keskittyä siihen, että kaikki suosituksen piirissä olevat henkilöt hakisivat suositellut rokotteet.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja