Mainos

Oppositio hyökytti hallitusta: "sote ja hallintarekisteri ovat yhdessä myrkyllinen cocktail"

1:56

Opposition vasemmistopuolueet höykyttivät hallitusta alkuviikon hallintarekisterisekoilusta eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

Kerta toisensa jälkeen vasemmistopuolueet syyttivät hallitusta veronkierron mahdollistamisesta raharikkaille.

– Näyttää siltä, että hallitus laittaa tavalliset veronmaksajat – eli ne jotka tekevät veroilmoituksensa tunnollisesti ja maksavat veronsa vuodesta toiseen – toiseen asemaan, mutta antaa rahamiehille ja -naisille mahdollisuuden luikkia ulkomaille veroja piiloon, SDP:n Ville Skinnari sanoi.

Myös kansanedustaja Tuula Haataisen (sd.) mielestä hallituksen toiminta näyttää siltä, että se tekee kaikkensa mahdollistaakseen "hämäräomistamisen".

Haataisen mielestä hallintarekisteriratkaisu yhdistettynä eduskunnan keskiviikkona käsittelemään sote-uudistuksen valinnanvapauteen on "myrkyllinen cocktail", jonka joutuu maksamaan suomalainen veronmaksaja.

"Verottaja saa omansa"

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) puolestaan tyrmäsivät opposition syytökset.

Orpon mukaan ratkaisuun sisältyvä 50 prosentin ennakkovero on "todella raju" sanktio ulkomaisista hallintarekistereistä tuleville osinkotuloille, joita ei ole ilmoitettu verottajalle.

– Minusta tämä on hyvä ratkaisu. Verottaja saa, mitä sille kuuluu. Jos se lisää vähän byrokratiaa, se ei haittaa, jos silloin pidetään suomalaisen veronmaksajan puolta, Orpo sanoi.

– Kaiken lähtökohtana on se, että se, joka haluaa omistuksensa salata, joutuu siitä ankarasti maksamaan, sanoi Sipilä.

Orpon mukaan ennakkoveron sisältävää verolakia valmistellaan jo valtiovarainministeriössä ja se pyritään saamaan eduskunnan käsittelyyn kesäkuussa. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.