SDP:n linjaus turkistarhauksen lopettamisesta hermostutti tarhaajat – "Tuntuu, että eläimet menneet meidän ihmisten edelle"

Turkistarhaajalta terveiset Sanna Marinille:"Ihan tavallisia tallaajia mekin ollaan" 2:07
Turkistarhaajalta terveiset Sanna Marinille: "Ihan tavallisia tallaajia mekin ollaan."

Turkistarhaajat ovat tyrmistyneet pääministeripuolue SDP:n linjauksesta, joka lopettaisi elinkeinon  Suomesta.

Talousvaikeuksien kanssa painiva turkisala tyrmistyi SDP:n puoluekokouksen linjauksesta, jonka mukaan tarhaus halutaan ajaa alas Suomessa. Tiukka äänestyspäätös syntyi Etelä-Suomen suurten kaupunkien äänillä, maakuntien demarit äänestivät tarhauksen puolesta.

MTV Uutiset vieraili himankalaisella turkistarhalla selvittämässä, miten elinkeinosta toimeentulonsa saavat ovat ottaneet linjauksen vastaan. Tarhalla tehdään työtä jo neljännessä polvessa, ja SDP:n periaatepäätös turkistarhauksen kieltämisestä tuli yllätyksenä vanhan vasemmistopitäjän tarhaajille.

– Tuntuu että lyötyä lyödään oikein olan takaa! Tämä on hankalaa ollut jo pitemmän aikaa ja nyt tämmönen päätös, sanoo tarhaaja Lasse Joensuu GS Fur Oy Himankasta.

– Puolueelta, jota on pidetty työntekijöiden puolueena, niin tämmöinen puolue tekee tämmöisen päätöksen!

Pohjalaisedustajat äänestivät puoluekokouksessa pääsääntöisesti tarhauksen puolesta kuten muukin maakuntien Suomi, mutta hävisivät niukasti.

– Jotenkin tuntuu että tässä ovat nyt eläimet menneet meidän ihmisten edelle, Joensuu sanoo.

Ala työllistää neljä tuhatta

SDP:n Pohjanmaan piirin varapuheenjohtaja Emma Haapasaari kertoo äänestäneensä turkistarhauksen säilyttämisen puolesta alueen elinkeinon tähden.

– Se on meillä Pohjanmaalla sen verran iso elinkeino, että kyllä työllisyys meni tässä edelle.

Tarhaus työllistää Suomessa suoraan nelisen tuhatta ihmistä, ja vaikka viennin arvo on romahtanut viime vuosina, vieläkin puhutaan sadoista miljoonista. Yhteiskunta kerää veroina ja maksuina yli sata miljoonaa ja monen pikkukunnan verokertymästä yli kymmenesosa tulee tarhauksesta.

MTV Uutisille puhuneet turkistarhaajat ennakoivat heidän ääniensä menevän seuraavissa vaaleissa muille kuin vasemmistopuolueille.

– No, sanotaanko näin, että en ole yllättynyt, että näin sanotaan. Mutta kyllä me haluamme joka tapauksessa taata pehmeän laskun, Haapasaari sanoo.

Kun vihreät, Vasemmistoliitto ja demarit ovat nyt valmiita lopettamaan tarhauksen, puhutaan jo yli 40 prosentin kannatuksesta asialle.

Lue myös:

    Uusimmat