Turkistarhaus kova pala Sdp:lle – puoluekokous kiisteli, mutta päätyi tuotteiden ja tarhauksen kieltämisen kannalle

Sdp:n puoluekokous kääntyi turkistuotteiden ja -tarhauksen kieltämisen kannalle riittävän siirtymäajan puitteissa. Puoluekokoukselle oli tehty useita aloitteita, joissa ehdotettiin kieltoja.

Asiaa valmistellut valiokunta esitti, ettei puoluekokous yhtyisi aloitteisiin. Puoluekokous päätti kuitenkin äänin 228-188 toisin.

Keskustelussa käytiin läpi tarhaeläinten oloja ja sitä, että turkistuotteiden käyttö on maailmalla vähentynyt.

Pohjanmaalaiset Sdp:n jäsenet olivat huolissaan siitä, että kieltävä kanta voisi olla puolueen kannatukselle haitallista erityisesti Pohjanmaalla, jossa on suuri osa turkistarhoista.

Vastaavasti kiellon kannalla olijat huolehtivat siitä, että ilman kieltävää kantaa kannatusta valuu vihreille ja Vasemmistoliitolle.

Puoluekokoukselle esitettin seuraavaa päätöstä:

– Puoluekokous ei yhdy aloitteisiin, mutta velvoittaa puoluetta toimimaan niin, että elävien turkiseläinten vienti EU:n ulkopuolelle kielletään ja että vapaaehtoisesti turkisalasta luopuville yrittäjille tarjotaan tukea uudelleenkoulutukseen ja alanvaihtoon valtion kustantaman ohjelman avulla.

Tämän esityksen voitti kuitenkin seuraava Tiina Vesan esitys.

– Puolueen tavoitteena on turkistarhauksen ja tarhaturkisten myynnin lopettaminen Suomessa ja Eu:n alueella kohtuullisen siirtymäajan puitteissa, turkistarhatuottajien toimeentuloturva huomioiden turkistuotteiden myynnistä sallittaisiin edelleen laillisesta metsästyksestä ja lihantuotannon sivutuotteena syntyvät turkistuotteet.

Lue myös:

    Uusimmat