Saunassa yksin ollut vanhus kaatui eikä päässyt enää ylös – siivoojat löysivät teuvalaismummon kolme päivää myöhemmin: "Hän alkoi itkeä, kun menimme sisään"

Siivoojakaksikko tuli sattumalta pelastaneeksi vanhuksen pulasta.

Mimosa Vainio ja Veera Konttinen pelastivat vanhuksen tavanomaisella siivouskierroksella heinäkuun ensimmäisenä maanantaina.

Työtehtäviin oli merkitty seuraavalle päivälle eli tiistaille saunan siivous eräässä paikallisessa rivitalon saunassa. Kaksikko oli kuitenkin edistynyt siivouksissa maanantaina hyvin ja ohiajaessaan päättivät siivota saunan tiistailta alta pois.

Päätöstä seurasi yllätys.

– Kun menimme saunaan, sieltä kuului pieni avunhuuto, ja ihmettelimme, mitä täällä tapahtuu, Vainio kuvailee.

– Avattiin lukollinen ovi ja siellä mummo istui pyyhe olalla lattialla. Hän alkoi itkeä, kun menimme sisään, kertoo Konttinen.

"Hänellä oli huulet ihan rikki"

Noin 70-vuotias nainen oli kaatunut perjantaina saunasta pois tullessaan noin iltakuuden aikaan ja oli ollut siellä maanantaihin kello 13 asti eli lähes kolme vuorokautta.

Hän oli kaatunut lattialle eikä ollut päässyt enää ylös. Pukuhuoneen puolelle hän oli hivuttautunut istualtaan.

– Hän kertoi, että hänellä oli jaloissa ollut jotain ongelmia, Konttinen kertoo.

Mummo oli olosuhteisiin nähden hyvässä kunnossa, vaikka naiset kuvailevat hänen olleen shokissa.

– Annoimme vettä, kun hänellä oli huulet ihan rikki, sanoo Vainio.

– Hän oli todella onnellinen, että tulimme, mutta hän oli sekaisin päivistä. Hän luuli, että oli sunnuntai, kertoo Konttinen.

Myös Teuvan kunnasta vahvistetaan tapahtuma MTV Uutisille. Teuvan tekninen johtaja Matti Hakola kuvailee tapahtumaa valitettavaksi. 

– Se miten näitä voisi estää, olisi se, että mahdollistettaisiin vanhuksille aiempia saunavuoroja eikä illan viimeisiä. Lisäksi omaisten kanssa kannattaisi sopia, että soittavat saunan jälkeen, Hakola pohtii. 

"Mitä jos olisimme menneet vasta tiistaina"

Siivoojat hälyttivät ambulanssin ja odottivat avun saapumista.

– Hän kiitteli jumalaa.

Jälkikäteen pelastajat eivät ole suoraan olleet yhteydessä mummoon, mutta he ovat kuulleet, että hän on päässyt kotiinsa ja voi hyvin.

– Olemme miettineet, mitä saunasta olisi löytynyt, jos olisimme menneet vasta tiistaina, miettii Vainio.

– Jälkeenpäin on vasta tajunnut, mitä olisi voinut tapahtua. Sitten kun miettii, mitä kaikkea itse ehti tehdä viikonlopun aikana ja missä käydä, ja toinen on istunut siellä ilman vettä ja ruokaa. Kyllähän se herätti tunteita ja antoi omalle työlle merkitystä, Konttinen pohtii.

Ensimmäinen kerta

Kumpikaan sankareista ei ole kokenut vastaavaa aiemmin eivätkä heidän työkavereillensakaan ole näin erikoisia tapauksia tullut vastaan.

Silti he uskovat, että tapaus on vain jäävuoren huippu.

– Sitä olen miettinyt, että tällaisia yksinäisiä ihmisiä on todella paljon.

Vainio ja Konttinen löysivät vanhuksen 6. heinäkuuta. Asiasta ensimmäisenä uutisoi Tejuka-lehti.

Lue myös:

    Uusimmat