Mainos

Satoja lapsia kateissa – huoltoriita monen tapauksen takana

3-vuotiaana kadonnut Madeleine McCann ja 4-vuotiaana löytynyt Maria ovat saaneet suurta mediahuomiota, mutta kateissa on satoja muitakin lapsia.

Pelkästään Interpolin julkisilla nettisivuilla etsitään 159:ää alle 10-vuotiasta lasta eri puolilla maailmaa.

Tämäkään luku ei ole täydellinen, sillä esimerkiksi Suomessa yksityisyyden suoja rajoittaa kadonneeksi epäillyn kuvan ja tietojen laittamista Interpolin julkisille sivuille. Kadonneita on siis paljon lisää.

– Meilläkin kadonneita ihmisiä on etsintäkuulutettu, mutta ne näkyvät vain siinä Interpolin osiossa, joka on tarkoitettu lainvalvontaviranomaisille, sanoo rikosylikomisario Hannu Kautto Keskusrikospoliisista.

Kun on kyse lapsen katoamisesta, useimmiten taustalla on vanhempien eroon liittyvä huoltajuusriita.

– Tyypillisesti kysymys on siitä, että toinen vanhemmista on vienyt lapsen, Kautto sanoo.

Sitten jäljelle jää pieni ryhmä muita tapauksia.

27 prosenttia ihmiskaupan uhreista on lapsia

Vuonna 2007 hotellihuoneesta Portugalissa kadonneen 3-vuotiaan Madeleine McCannin kohtalo on yhä mysteeri. Viime keskiviikkona romanileiristä Kreikasta löytyneen "Marian" taustoista on vain epäilyjä.

Ihmiskauppa on yksi kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden tuottoisimmista toimintamuodoista maailmanlaajuisesti.

YK:n tuoreimman ihmiskauppaa koskevan raportin mukaan 27 prosenttia ihmiskaupan uhreista on lapsia.

– Näin yleisellä tasolla on sanottava, että markkinat on olemassa. On ihmisiä, jotka eivät voi saada lapsia syystä tai toisesta ja julkisuudessakin on ollut puhetta esimerkiksi laittomasta adoptiosta.

– Kaiketi on sitten myös sellaista rikollisuutta, jossa lapsia käytetään hyväksi ja heistä hyödytään, Kautto jatkaa.

Voidaanko lapsi kaapata lomareissulla?

Lapsia siis kaupataan, mutta vain muutama tapaus nousee otsikoihin. Osin syynä on se, että kaikkia lapsia ei ole koskaan rekisteröity minnekään.

– Joissain maissahan on olemassa kodittomia niin sanottuja katulapsia ja he saattavat helpommin joutua tämän tyyppisen toiminnan uhriksi, Kautto sanoo.

"Maddyn" ja "Marian" tapaukset ovat paisuneet mediassa maailmanlaajuisesti seuratuiksi tapauksiksi. Poliisin näkökulmasta huomio ei ole vain hyväksi.

– Tällainen lietsoo herkästi turhaakin pelkoa, mutta toisissa maissa on syytä olla valppaampi kuin täällä kotimaassa. Suomi on hyvin turvallinen maa myös lapsille, ja sitä ei välttämättä joka maa ole, Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Lars Henriksson lisää.

Onko lapsikaappauksen uhka olemassa vaikka ihan tavallisella suomalaisperheen lomareissulla?

–Ainahan lapsista on syytä pitää huolta, ja ehkä se riski joutua siepatuksi muissa Euroopan maissa tai muualla maailmalla on hiukan kohonnut, jos verrataan vaikkapa meillä täällä kotimaassa tapahtuvaan mahdolliseen kaappaukseen, Kautto muotoilee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.