Satoja koteja on tuhoutunut Australiaa piinaavissa maastopaloissa: "Tuulet voivat tuoda erittäin vaarallisia olosuhteita"

1:42
Video: 12-vuotias pakeni Australian maastopaloja pakettiautolla!

Australiassa pelastusviranomaiset ovat taistelleet viikonloppuna rajuja maastopaloja vastaan ennätyshelteiden keskellä.

Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa lämpötilat kipusivat paikoin liki 47 asteeseen. Osavaltion pääministeri Gladys Berejiklian on kuvannut olosuhteita "katastrofaalisiksi" ja erittäin vaikeiksi.

Osavaltioon kuuluvan Sydneyn liepeillä on kärsitty suurista ja myrkyllisistä savupilvistä.

– Tänään on ollut kamala päivä, kuvaili osavaltion paloviranomaisten edustaja Shane Fitzsimmons lauantaina.

800 kotia tuhoutunut

Paloissa on tuhoutunut noin 800 kotia ja ainakin 10 ihmistä on kuollut. Australialaismedioiden mukaan kymmeniä taloja jäi palojen alle myös lauantaina. Suuria teitä on jouduttu sulkemaan ja junaliikennettä rajoitettu palojen takia.

Australian terveysviranomaiset ovat myös varoittaneet kansallisesta terveyshätätilasta Sydneyn savupilvien vuoksi. Riskiryhmiä ovat etenkin vanhukset ja pienet lapset, joita on kehotettu pysymään sisätiloissa.

Australian maastopalot ovat kestäneet jo kuukausia. Niissä on palanut maastoa jo noin Belgian kokoisen alueen verran.

Pieniä valonpilkahduksia

Etelä-Walesin osavaltiossa noin 3 000 palomiestä pyrkii sammuttamaan tulipaloja. Huolena kuitenkin on, että muutos tuulissa vaikeuttaa sammutustöitä entisestään.

– Tuulet voivat tuoda erittäin vaarallisia ja vaikeita olosuhteita, Fitzsimmons sanoi.

Sääolosuhteet ovat luoneet myös vaarallisia luonnonilmiöitä. Sydneyn eteläpuolella nähtiin tulen liekeistä syntyneitä ukkosmyrskyjä.

Niin sanotussa "tulen luomassa ukkosmyrskyssä" on kyse siitä, kun tulesta syntynyt savupilvi jäähtyy ilmassa. Tämä luo taas pilven, joka kykenee itsessään tuottamaan salamoita ja voimakkaita tuulia.

Sammutustaistelussa saatiin kuitenkin lauantaina erävoitto, kun Sydneyn lounaispuolella "aggressiivisesti levinneen" Green Wattle Creekin palon hälytystasoa saatiin laskettua sadekuuron myötävaikutuksella. Sydney Morning Herald kuvaa palomiesten ryhtyneen riemukkaaseen voitontanssiin sateen alettua.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja