Satelliittikuvat paljastavat: Näin Kiinan ilmansaasteet romahtivat koronavirusepidemian aikana – "Ensimmäistä kertaa näin dramaattinen pudotus"

0:48
Satelliittikuvat paljastavat: Näin dramaattisesti Kiinan ilmansaasteet romahtivat koronavirusepidemian aikana

Tuoreet satelliittikuvat paljastavat romahduksen Kiinan tuottamissa ilmansaasteissa uudenlaisen koronavirusepidemian aikana alkuvuonna.

Uudenlainen koronavirus on sulkenut lukuisia tehtaita ja hiljentänyt liikenteen useissa kaupungeissa Kiinassa, jossa on raportoitu tähän mennessä noin 80 000 koronavirustartuntaa. Muutos on näkyvissä myös Yhdysvaltain avaruushallinto NASA:n ja Euroopan avaruusjärjestö ESA:n ottamissa satelliittikuvissa.

Tammikuun alussa otetuissa kuvissa näkyy suuria määriä typpidioksidia, mutta helmikuun kuvissa sitä ei melkein edes erota. Kuvissa oranssinkeltaisena näkyvä typpioksidi on muun muassa polttomoottoreissa, energiantuotantolaitoksissa ja tehtaissa syntyvää kaasua, joka aiheuttaa yskää, astmaa ja muita hengitystieongelmia.

Päästöissä vuosittaista pudotusta 

Ensimmäiset kuvat otettiin 1.–20. tammikuuta ja seuraavat 10.–25. helmikuuta Wuhanin kaupungissa, jossa pudotus näkyy selkeimmin. 

– Näen ensimmäistä kertaa näin dramaattisen pudotuksen näin laajalla alueella yksittäisen tapahtuman vuoksi, sanoi NASAn ilmanlaatututkija Fei Liu lausunnossaan.

Pudotus ei kuitenkaan ole täysin koronavirusepidemian seurausta, sillä päästöt putoavat vuosittain kiinalaisen uudenvuoden juhlinnan aikana. Tänä vuonna se osui tammikuun loppuun, samaan aikaan epidemian leviämisen kanssa. Tutkijoiden mukaan tämän vuoden pudotus on kuitenkin poikkeuksellisen suuri, ja tuskin seurausta pelkästä lomakaudesta. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja