Sehän on sininen taivas! Korona parantanut ilmanlaatua saasteisissa kiinalaiskaupungeissa – suomalaisasiantuntijakin vaikuttui!

Koronavirus vähentänyt ilmansaastetta ja hiilidioksidipäästöjä Kiinassa 3:08
Katso videolta, miltä Kiinassa näyttää tällä hetkellä.

Koronavirus on saanut aikaan Kiinassa toistaiseksi myös positiivisia vaikutuksia.

Monissa kiinalaiskaupungeissa, kuten Wuhanissa sankka tehdassavu ja ilmansaasteet ovat saaneet väistyä ja tilalle on tullut kirkas sininen taivas.

Yhdysvaltain avaruushallinto NASA:n ja Euroopan avaruusjärjestö ESA:n satelliittikuvista on ollut nähtävissä typpidioksiditasojen dramaattinen tippuminen sen jälkeen, kun Kiinan valtio määräsi miljoonat ihmiset karanteeniin.

Pääanalyytikko Lauri Myllyvirta Puhtaan ilman ja energian tutkimuskeskuksesta kertoo, että hiilidioksidipäästöt ovat viimeisen neljän viikon aikana vähentyneet Wuhanissa ainakin 25 prosenttia koronaviruksen myötä.

– Tämä on dramaattisin päästövaikutus, mitä olen koskaan nähnyt. Mutta tietenkin vaikutus ihmisten elämään ja talouteen on yhtälailla dramaattista, Myllyvirta kertoo uutiskanava CNN:n haastattelussa.

Keskuksen mukaan myös ilmailun ja lentomatkailun vähenemisellä on isoja vaikutuksia päästöihin.

Jäävätkö positiiviset vaikutukset vain väliaikaisiksi?

Mutta miten käy kun koronaepidemia on maassa ohi? Greenpeacen Itä-Aasian ilmastopoliittinen neuvonantaja Shuo Li pelkää pahoin, että positiiviset vaikutukset saattavat jäädä vain väliaikaisiksi.

– Muut sosiaalistaloudelliset kysymykset saattavat unohtua, joihin kuuluu ilmastonmuutosta vastaan taisteleminen, Li kertoo.

Katso yläpuolelta löytyvältä videolta, miltä Kiinassa näyttää ilmasta katsottuna.

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat