Kuvat kuukauden välein kertovat hurjasta käänteestä: Näin paljon koronavirus puhdisti ilmaa Wuhanissa

5:35
Nämä tekijät altistavat koronavirukselle eniten – suurin tutkimus julki Kiinassa viruksen puhkeamisen jälkeen

Koronaviruskaranteenin lisäksi lomakausi näkyy ilmanlaadun paranemisena Kiinassa.

Typpidioksidipitoisuudet ovat pudonneet Kiinassa monin paikoin tavallista alemmaksi tammikuun lopusta alkaen. Suomen Ilmatieteen laitoksen syynä muutokseen ovat ajankohtaan osunut kiinalainen uusivuosi sekä koronaviruksesta johtuvat matkustusrajoitukset. Liikenne on vähentynyt rajoitusten takia.

Typpidioksidi on ilmansaaste, jonka lähteitä ovat muun muassa teollisuus, energiantuotanto ja liikenne.

Lomakauden aikana useat tehtaat Kiinassa sulkevat toimintansa, mikä näkyy myös satelliitin havaitsemissa typpidioksidipitoisuuksissa. 

Koronavirusepidemian keskipisteenä on ollut Hubein maakunta keskisessä Kiinassa, ja erityisesti sen pääkaupunki Wuhan. Wuhaniin julistettiin karanteeni 23. tammikuuta alkaen, jolloin noin 11 miljoonan asukkaan kaupungin julkinen liikenne pysäytettiin – vain pari päivää ennen kiinalaista uuttavuotta.

– Uuden vuoden alku ja matkustusrajoitukset näkyivät selvästi niin maanpinnalla tehdyissä mittauksissa kuin satelliittihavainnoissakin typpidioksidipitoisuuksien laskuna, kertoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Anu-Maija Sundström.

– Pelkkien ilmanlaatumittausten perusteella on kuitenkin vaikea erottaa lomakauden ja matkustusrajoitusten vaikutusta toisistaan, Anu-Maija Sundström huomauttaa.

Kansallista lomaa jatkettiin tänä vuonna monilla paikkakunnilla virusepidemian vuoksi normaalia pidempään, aina helmikuulle asti.

Viimeisimmät ilmanlaatuhavainnot näyttävät, että typpidioksidipitoisuudet Wuhanissa ovat pysyneet edelleen normaalia alhaisemmalla tasolla. Lomakausi on päättynyt, mutta matkustusrajoitukset ovat koronaviruksen vuoksi edelleen voimassa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.