Satavuotias sotaveteraani sai kutsun Linnan juhliin – kolmessa sodassa sotinut ikämies luuli kirjettä huijaukseksi

Kolmessa sodassa taistellut reisjärveläinen Edvin Ilola on yhtä vanha kuin satavuotias itsenäinen Suomi. Tänä vuonna hän juhlii isänmaan merkkipäivää presidentin linnassa.

Ilola ei ole etukäteen pohtinut, millainen juhlasta tulee.

– Tiedän sitten vasta kun olen mennyt ja ollut siellä, hän kertoo puhelimitse MTV Uutisille.

Ilolan tytär Marjaleena Mustikkaniemi kertoo, että kirjeen tultua Ilola soitti häntä käymään kylässä. Paikalla hän esitteli kirjettä.

– Isä sanoi, että tämä ei ole tosi, tämä on jokin huijaus. Sanoin, että kyllä tämä on niin virallisen näköinen, että kyllä tämä on tosi, Mustikkaniemi kertoo.

Hän kuvailee isäänsä, Suomea rintamalla useasti puolustanutta miestä vaatimattomaksi, joka ei omasta mielestään "ole mitään tehnyt tai mitään ansainnut".

"Sota tarttui minuun"

Ilola on palvellut niin talvi-, jatko- kuin Lapin sodassakin. 

Sotien jäljet kulkivat Ilolan mukaan hänessä jonkin aikaa, tehden hänestä omien sanojensa mukaan hurjaluontoisen.

– Se (sota) niin kauan kesti, että tarttui minuunkin, kuten kaikkiin muihinkin, hän toteaa. 

Töitä hän kertoo aina tehneensä, sillä sodan loputtua hän osti vesijättömaata tehden siihen mökin, tiettömien teiden päähän. 

Pikkuhiljaa tila kasvoi, ja nykyään sitä viljelevät Ilolan pojanpojat perheineen. Tytär Mustikkaniemi kertoo tilan olevan tätänykyä yksi alueen suurimmista.

Kova työnteko ei ole kuitenkaan vienyt Ilolalta terveyttä, vaan hän voi vallan hyvin.

– Kunto on minulla erikoisen hyvä. Minä aamusella keitän kahvit, lähden ulkoilemaan, välillä juoksenkin. Ei minua ikä paina mitenkään.

Juoksussa toki käytetään apuna rollaattoria jalan nousemisen tukemiseksi.

Kun Ilolalta kysyy tämän viestiä itsenäiselle Suomelle, hän kyseenalaistaa Suomen kansan jatkuvan tyytymättömyyden, kun aiemmin haasteita vasta olikin.

– Minä olen oikein tyytyväinen elämään, hän toteaa.

"Ei mikään ole oikein uutta"

Juhliin on valmistauduttu niin sopivaa solmiota etsien kuin hankkimalla parturiaikaa, matkalippuja ja hotelliyötä.

Mustikkaniemi kertoo erityistä pohdintaa tuottaneen Ilolan ansiomerkit, joiden sovitteluun oikeille paikoille hän on saanut nyt vinkkejä.

Tyttärensä mukaan Ilola on innostunut tulevasta juhlasta, ja kiinnostunut näkemään juhlat sekä tietenkin itse presidentin vaimoineen. Ilola itse toteaa, että tilaisuus ei kuitenkaan jännitä.

– Ei minua jännitä enää mikään. Olen nähnyt ja kokenut tätä maailmaa niin paljon, ei mikään ole oikein uutta, hän toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat