Mainos

Jumppia yhä vetävä Eila viettää 91-vuotispäiviään Linnassa – "Emme me myöhään juhli"

Vehmaalainen 90-vuotias Eila Simola ei ollut uskoa silmiään muutamia viikkoja sitten. Postin seassa odotti kirje tasavallan presidentiltä, juhlava kutsu Itsenäisyyspäivän vastaanotolle Linnaan.

– Ensin olin hieman hämmästynyt, mutta pian iski tunne, että "tämähän on hieno juttu", Simola muistelee. 

– Hieman tuleva juhlapäivä jännittää, mutta kyllä minä tiedän, että meistä vanhemmista ihmisistä pidetään joka paikassa hyvää huolta. 

Kutsusta alkoi asioiden järjestely. Simola lähtee juhlimaan "naisporukassa", ystävätär Maija Jaakkola-Angervuoren kanssa. Paikallinen taksiautoilija Teppo Kataja on luvannut kyyditä naiset juhlapaikalle ja vielä illalla kotiin.

– Emme me myöhään asti juhli. Itse olen tyytyväinen, vaikka ilta ei olisi kovin pitkäkään, kunhan kaikki menee näppärästi. Kyytimies odottaa ja vie kotiin Vehmaalle. Koti on se paikka, jossa paras olla on.

Simola ei ole ennen vieraillut Linnassa. Odotukset pohjautuvat pitkälti siihen, mitä hän on televisiosta aiempina vuosina nähnyt. Hän odottaa mielenkiinnolla myös presidenttiparin tapaamista.

– Olen saanut sellaisen kuvan, että presidentti Niinistö on helposti lähestyttävä ihminen, myös tavallisen henkilön on helppo hänelle jutella. Hän on luonteva eikä ollenkaan prameileva korkeasta virastaan huolimatta, hyvä semmoisenaan, Simola kuvailee.

Pieni flunssa ei jumppaohjaajaa kaada

Itsenäisyyspäivänä 91 vuotta täyttävästä Simolasta voisi moni ottaa mallia.

Maanviljelijän leski teki vuosia raskaita maatilan töitä, mutta vauhti ei ole suinkaan hiipunut ikävuosien myötä. Hän vetää edelleen jumppaa kansalaisopistolla. 

Aiemmin – ja nyt puhutaan viime vuosista – hän on vetänyt myös joogaa ja kuntopiiriä eri muodoissa. 

Nyt vuorossa on hänen itsensä kehittelemä kohdejumppa vanhemmille ihmisille.

– Kriittisistä kohteista, kuten hartioista ja polvista, taipeista ja olkavarsista, pitää pitää huolta. Ne ovat niitä paikkoja, jotka vanhemmiten kipeytyvät eniten, hän kertoo.

– Kun on 90-vuotta jo ohittanut itsekin, sitä on nähnyt, mitkä kohdat sitä prakaavat ensin.

– Mutta kyllä minulla on ollut hyvä terveys kautta elämän. Tosin juuri nyt on pientä flunssaa päällä, mutta ei mitään niin pahaa, etten pärjäisi näissä tulevissa juhlajutuissa.

"Kun vähän saa, enemmän halajaa"

Simola palveli rintamalottana etulinjassa kesäkuusta lokakuuhun vuonna 1944. Nämä ajat ovat jääneet hänelle ikuisesti mieleen.

– Menin töihin välirauhan aikana, mutta heti seuraavalla viikolla oli kohteena Syvärin luostari, jossa oli kenttäsairaala. Siellä näin kauhean kaaoksen, kun tuli päätös, että nyt mennään. Potilaat kerättiin kyytiin ja lähdettiin Syväriltä.

– Kenttäsairaala kulki paikasta toiseen, oli paljon siirtymistä, Simola muistelee.

Hän kuvailee, kuinka lentokoneet lensivät puiden latvojen yläpuolella tukien maataisteluita. 

Moni asia on muuttunut hyvään suuntaan, Suomessa on turvallisuutta ja rauhaa, mutta Simola näkee nykyajassa myös uudenlaisia, huonoja piirteitä.

– Ihminen on luonteeltaan sellainen, että kun se vähän saa, se enemmän halajaa. Suomalaisilla on nyt hyvä, mutta silti mielessä on, että pitäisi olla sitä ja tätä. Toiveista ei tule loppua ollenkaan. Varmasti täällä on kaikilla ihan hyvä olla, jos niin tahtoo ajatella, hän summaa.

Linnan juhlat MTV Katsomossa klo 17-22 sekä AVAlla klo 17-18. Kaikki jutut Linnan juhlista löytyvät osoitteesta mtv.fi/linnanjuhlat

0:20

Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.