Kirjeenvaihtajan kommentti: Biden haluaa amerikkalaisille etuja, jotka Suomessa jo on – monelle suunnitelma on liian radikaali

2:26
Katso videolta kirjeenvaihtajan raportti Joe Bidenin puheesta.

Jo kongressitalon puhujakorokkeen asetelma oli historiallinen. Ensimmäistä kertaa Yhdysvaltain historiassa presidentti puhui kongressissa kaksi naista vierellään.

Varapresidentti Kamala Harris ja edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosinousivatkin useita kertoja suosionosoituksiin Bidenin puheen aikana.

Tasa-arvoisempaa ja vahvempaa Amerikkaa, sitä Joe Bidenyritti tavoitella ensimmäisessä kongressipuheessaan.

Biden puhui niin rotujen välisestä tasa-arvosta kuin niistä eduista, mitä monilla hyvinvointimailla, kuten Suomella jo on: ilmainen koulutus ja perhe-edut.

Vaikka Biden piti puheensa koronan vuoksi vain parille sadalle kuuntelijalle, hän yritti puhua televisioiden kautta koko kansalle. Bidenin lupaukset kasvavista julkisista palveluista ja valtion osallistumisesta ovat amerikkalaisesta näkökulmasta mullistavia.

  • Kaikille 3-4 vuotiaille ilmainen varhaiskasvatus
  • Kaikille pari vuotta ilmaista koulutusta lukion jälkeen
  • Lisää vähävaraisten ja keskituloisten lapsiperheiden verovähennyksiä
  • Palkallisia perhe- ja sairausvapaita

Lupaukset tulevat hintalapun kanssa: 1800 miljardia dollaria, joka rahoitettaisiin rikkaita verottamalla.

Suostuvatko republikaanit yhteistyöhön?

Republikaaneilla on ollut ainakin jonkinlaista kiinnostusta tehdä yhteistyötä Bidenin aiemman infrastruktuurisuunnitelman kanssa, mutta tähän asti puolue ei ole halunnut laittaa lisää verorahoja lastenhoitoon tai koulutukseen.

Bidenin suunnitelma maksettaisiin yli miljoona dollaria vuodessa tienaavien veroprosenttia nostamalla 37 prosentista 39,6 prosenttiin. Myös miljoonayritysten maksama pääomaveroprosentti tuplaantuisi, 20 prosentista 39,6 prosenttiin.

Siitä tuskin rikkaat ja jättiyritykset ilahtuvat ja moni poliitikko pitää heidät mielessään, kun he antavat oman vastauksensa myöhemmin lakipaketista tapellessa kongressissa.

Bidenia pidettiin ennakko-odotuksissa siltoja maalailevana maltillisena presidenttinä, mutta erityisesti Bidenin perhesuunnitelma on maan konservatiiveista radikaali.

Synkän pandemiavuoden jälkeen Bidenin on kuitenkin yritettävä, sillä hän muistaa liian hyvin varapresidenttiajoilta, kuinkaBarack Obamaepäonnistui tavanamerikkalaisten auttamisessa 2008-talouskriisin jälkihoidossa.

Sen jälkeen demokraatit hävisivätkin välivaalit ja lopulta Valkoisen talon otti Donald Trump. Biden ei halua toistaa samaa virhettä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja