Särkylääke auttaa sydänsuruihin? Tutkijoiden mukaan tuttu kipulääke muuttaa tunteiden kokemista

Uusi tutkimus antaa viitettä siitä, että särkylääkkeet vaikuttavat sekä fyysiseen että psyykkiseen kipuun. Lisätutkimuksia tarvitaan, mutta tutkijat kehottavat pitämään alustavat tulokset mielessä, kun kyseessä ovat usein käytetyt lääkkeet.

Policy Insights from the Behavioural and Brain Sciences -julkaisussa esitellyssä tuoreessa tutkimuksessa havaittiin, että ibuprofeiinin ja parasetamolin kaltaiset tavalliset särkylääkkeet saattavat vaikuttaa lääkkeen ottajan kokemiin tunteisiin sekä niiden kokemiseen.

Tutkijat havaitsivat särkylääkkeiden vaikuttavan tunteisiin käytyään läpi Kalifornian yliopiston tutkimuksia. Tutkimusten mukaan ibuprofeiini-annoksen ottaneet naiset tunsivat olonsa paremmiksi epämiellyttävissä tilanteissa kuin naiset, jotka olivat saaneet lumelääkettä. Epämiellyttäviä tilanteita edustivat muun muassa pelitilanteessa ulkopuolelle jättäminen sekä kirjoittaminen omakohtaisesta petetyksi tulemisesta.

Miehillä vaikutus oli päinvastainen kuin naisilla: särkylääkettä saaneet mieskoehenkilöt kokivat nimittäin tunteensa voimakkaammin kuin verrokkiryhmän miehet.

Särkylääkkeillä vaikutusta myös empatiakykyyn

Tutkijoiden mukaan särkylääkkeet vaikuttivat myös koehenkilöiden kykyyn tuntea empatiaa. Parasetamolia ottaneet tutkittavat ahdistuivat lumelääkettä ottaneita vähemmän lukiessaan fyysistä ja psyykkistä tuskaa kokevasta henkilöstä.

Särkylääke vaikutti myös koehenkilöiden kokemuksiin tunteita herättävistä asioista. Parasetamolia saaneen kuvailivat heille näytettyjä, miellyttäviksi ja epämiellyttäviksi luokiteltuja kuvia vähemmän äärimmäisillä sanoilla kuin lumelääkettä saaneet henkilöt. Särkylääkettä ottaneet myivät myös verrokkiryhmää halvemmalla omistamiaan esineitä.

– Löydetyt tulokset ovat monin tavoin hälyttäviä. Kuluttajat olettavat särkylääkkeen ottaessaan sen auttavat fyysiseen kipuun. He eivät aavista lääkkeen psyykkisiä vaikutuksia, kirjoittaa tutkimusryhmään kuuluva Kyle Ratner.

Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että lisätutkimuksia tarvitaan ennen kuin särkylääkkeitä aletaan käyttää tunne-elämän hoitamiseen.

Lisätutkimuksia odotellessa tutkijat kuitenkin suosittelevat päätöksentekijöitä miettimään reseptivapaiden lääkkeiden potentiaalisia riskejä sekä mahdollisuuksia.

***

Särkylääkkeitä paremmin tiedetään liikunnan muutoksista aivoihin. Katso alla olevalta videolta, millainen liikunta on parasta aivojumppaa.

0:56

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja