Sarkomaa kotihoidon tuesta: Naisten syrjintä työmarkkinoilla on poistettava

Pääministeripuolue kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa puolustaa hallituksen kiisteltyä esitystä kotihoidon tuen tasaamisesta molemmille vanhemmille. Sarkomaan mukaan kyse on tärkeästä keinosta poistaa naisten syrjintää työmarkkinoilla.

– Tämä on ollut pyrkimyksenä 10 vuotta. Niin kauan, kun äideistä aiheutuu enemmän kustannuksia, (äitiys- ja perhevapaat), naisten syrjintä työmarkkinoilla jatkuu. Hallituksen lisäksi myös työmarkkinajärjestöjen on tultava mukaan keskusteluun, MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Sarkomaa vaatii.

Entisen opetusministeri Sarkomaan mukaan perheille tarvitaan erilaisia vaihtoehtoja kotihoidon tukeen. Sarkomaa ei näe, että 50-50-malli yksipuolistaisi perheiden saamaa tukea.

– Meillä on joustava hoitoraha, osittainen hoitoraha. Pitää katsoa perheiden tukien kokonaisuutta, jotta se on joustavampi ja perheille mahdollista.

"Isät käyttävät tukiaan"

Sarkomaa uskoo, että isät tarttuvat mahdollisuuteen käyttää kotihoidontukea, vaikka summa (330 euroa/kk) jää kauaksi palkkatuloista.

– On tutkittu, että kun isälle on annettu oma osuus (aiemmista tuista), niin isät ovat sitä käyttäneet. Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan suomalaiset isät kokevat stressiä siitä, että työelämässä heitä pidetään vähemmän työorientoituneina, jos he käyttävät perhevapaitaan. Tarvitaan asioita, jotka rikkoo jään, ja saadaan totutut toimintatavat ja asenteet muuttumaan, Sarkomaa puolustautuu.

Hän täydentää, että kyse on alustavasta esityksestä, ja pitää aiheesta noussutta keskustelua tervetulleena. MTV3:n eilen julkaistun kyselyn tuloksiin Sarkomaa suhtautuu myös toiveikkaasti.

– Suunnilleen puolet näki tämän mahdollisuutena ja puolet pohti. Uskon, että ihmisten mielet muuttuvat myönteisemmiksi, kun tätä valmistellaan.

– Tietenkin suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan kannalta on tärkeää, että kaikki voimavarat on käytössä, työelämässä naiset ja miehet, vanhemmuudessa isät ja äidit, Sarkomaa jatkaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat