Kokoomuksen Vartiainen arvelee: Perhevapaauudistuksen peruuntumisen taustalla muut syyt kuin raha – "Tästä se kenkä puristaa"

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen ei usko, että rahan puute on perhevapaauudistuksen peruuntumisen syy.

Huomenta Suomessa vieraillut Vartiainen pitää todennäköisempänä syynä uudistuksen perumiseen sitä, että keskusta ei ole halukas kiintiöimään vanhempainvapaata ja kotihoidontukea kummallekin vanhemmalle.

– Luulisin, että tästä se kenkä puristaa.

Perhevapaauudistuksen eteneminen kävi epäselväksi, kun perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ilmoitti perjantaina, että keskusta haluaa siirtää asian seuraavalle hallitukselle.

Tutkijan mukaan suunniteltu perhevapaauudistus olisi tarvinnut enemmän joustoa. Juttu jatkuu videon jälkeen.

2:17

Vartiaisen mukaan perhevapaajärjestelmä ja kodinhoidon tuki ovat johtaneet sukupuolten eriytymiseen työelämässä. Esimerkiksi miehet kokevat hänen mukaansa tulevansa paheksutuiksi, jos jäävät kotiin hoitamaan lapsia.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimuskoordinaattori Eero Lehto kertoo, että uudistus on tärkeä kansantalouden lisäksi tasa-arvonäkökulmasta. Hän kuitenkin ihmettelee, voiko 100 miljoonaa euroa olla oikeasti uudistuksen kynnyskysymys.

– Nyt hallitus on linnoittautunut periaatteen taakse, että veroja ei voida nostaa, hän toteaa.

Vartiainen ilmoittaa olevansa sitä mieltä, että kodinhoidontuki tulisi katkaista lapsen täytettyä kaksi vuotta. Ruotsissa kodinhoidontuesta on luovuttu hänen mukaansa kokonaan, jolloin naiset saisivat paremman lähdön työuran rakentamiseen.

– Pitkä kotihoidon tuki ansa naisille, jotka juuttuvat kotiin, hän toteaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja