Työmies murtautui miehen kotiin – joutui itse rajun pahoinpitelyn uhriksi

Sekä luottamusta väärinkäyttänyt murtovaras että väkivaltaa käyttänyt uhri saivat kumpikin tuomion Oulun käräjäoikeudessa helmikuussa.

Tapaus sattui pohjoispohjanamaalaisessa kunnassa. Toisella miehistä oli eräässä kiinteistössä työmaa, jonka yläkerrassa olevassa asunnossa hän asui. Toinen miehistä työskenteli työmaalla.

Työmaalla työskennellyt mies oli murtautunut yläkerrassa olevaan asuntoon asukkaan nukkuessa.

Mies vei asunnosta 12 000 euron arvosta omaisuutta. Asunnosta katosi tuomion mukaan arvokelloja, alkoholia, savukkeita, deaktivoitu Desert Eagle -käsiase, vaporisaattori, vastamelukuulokkeet ja 2000 euroa käteistä rahaa.

Näin toimit jos epäilet asuntomurtoa 0:28
Toimi näin, jos epäilet asuntomurtoa.

Hakkasi töihin palanneen miehen

Seuraavana aamuna asunnon haltija huomasi tapahtuneen. Siitä sydämistyneenä hän oli odottanut, että varkaissa käynyt mies oli tullut takaisin työmaalle töihin. 

Miehen aloitettua työt oli varkauden uhri lyönyt varkaaksi epäilemäänsä miestä kahdesti mailalla päähän, sitonut tämän nippusitein jaloista ja käsistä kiinni sekä hakannut ja potkinut tätä. Samalla hän oli tivannut, oliko mies anastanut omaisuutta hänen asunnoltaan. Hän oli myös uhkaillut tätä tappamisella. Väkivalta kesti uhrin arvion mukaan yli tunnin.

Jossain välissä mies poistui paikalta, hakatun epäilyn mukaan hakemaan polttopillejä hitsauslaitteeseen. Tällä välin niputettu mies onnistui katkaisemaan siteet ja pakenemaan paikalta.

Oikeus: Erityisen julma pahoinpitely

Varkauden uhriksi joutunut kiisti mittavan väkivallan, mutta myönsi nippusitein niputtamisen ja painin. Hän myös sanoi olleensa soittamassa poliiseja, ei hakemassa hitsauslaitteen polttopillejä. 

Hänen mukaansa tilanne päättyi siihen, että hänellä oli käsikähmää pakenemassa olleen miehen kanssa. Hän kiisti vahingoittaneensa miestä ja kertoi itse saaneen osumia pakenemassa olleen miehen käyttämästä lankunpätkästä.

Tilanteen kokonaisuutenaan hän arvioi kestäneen alle puoli tuntia ja uhrin vammojen syntyneen kaatumisesta pakenemisen yhteydessä.

Oikeus kuitenkin katsoi pahoinpidellyn miehen tarinan luotettavammaksi, koska hänen kertomuksena antoi selityksen tämän mittaville vammoille. Varkauden uhriksi joutuneen miehen hallusta löytyi myös maila ja laudanpätkä, jossa oli pahoinpidellyn miehen verta.

Uhrilta meni tilanteessa sormi paikoiltaan ja hänelle tuli murtumia kalloon sekä silmänpohjaan. Hän oli saanut pään alueelle myös useita tikattavia haavoja.

– [Varkauden uhri] on pahoinpidellyt nippusitein puolustuskyvyttömäksi tehtyä [varasta], mikä tekee pahoinpitelystä erityisen julmaa, oikeus arvioi.

Oikeus myös kiinnitti huomiota siihen, ettei murtovarkauden uhriksi joutunut mies ollut yrittänyt selvittää asiaa esimerkiksi poliisille soittamalla, vaan oli tilanteen jälkeen soittanut tuttavalleen.

Vuonna 1993 syntynyt mies tuomittiin törkeästä varkaudesta viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Vuonna 1976 syntynyt mies tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä vapaudenriistosta sekä laittomasta uhkauksesta 1 vuoden 8 kuukauden ehdolliseen vankeuteen. 

Lisäksi vanhempi mies tuomittiin maksamaan pahoinpitelyn uhrille 8000 euron korvauksen kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta ja 4000 euroa henkisestä kärsimyksestä.

Lue myös:

    Uusimmat