Sarjakuvan Puupäähattu Timo Aarnialalle

Suomalaisen underground-sarjakuvan pioneeri Timo Aarniala on tämän vuoden Puupäähatun voittaja.

Kotimaisen sarjakuvan vuotuinen pääpalkinto Puupäähattu on myönnetty Timo Aarnialalle.

Poptaiteen monitoiminen konkari Aarniala on kunnostautunut myös sarjakuvan alueella. Vuonna 1945 syntynyt Aarniala on suomalaisen underground-sarjakuvan pioneeri. Hänen tuotantonsa keskeinen osa syntyi 1960- ja 1970 -lukujen taitteessa.

- Me oltiin yhteiskuntatietoisia idealisteja ja haluttiin parantaa maailmaa. Se oli niinku hippikamaa. Otettiin kantaa kaikkeen mitä esimerkiksi tapahtui jenkeissä - Vietnamiin, rotusortoon ja näihin juttuihin, sarjakuvapalkinnon saaja on linjannut.

Puupäähatun jakaa Suomen sarjakuvaseura. Seura toteaa palkintoperusteissaan, että Aarnialan sarjakuvissa korkeakulttuuriset viittaukset ja populaarikulttuurin ikonit sekoittuvat keskenään. Niissä ylevä ja banaali mahtuvat saman pöydän ääreen.

Aarnialan sarjakuvista löytyykin yhtä aikaa poliittisia kommentäärejä, humoristista kermakakkukomiikkaa ja runollista tajunnanvirtaa. Hänen tarinoissaan saattavat esiintyä yhtä hyvin Taika-Jim kuin Jean Cocteau ja Bob Dylan siinä missä Ernesto "Che" Guevara.

Mustavalkoisen viivan taitaja

Mustavalkoilmaisu on Aarnialalle luonteva tapa kuvittaa.

- Mä oon aika huono väreissä. Kuten vanhat elokuvatkin ja valokuvataide, mä oon ihan mustavalkoinen. Eihän tää elämä ole aina niin kauhean mukavaa, taiteilija sanailee.

Vaikka populaarikulttuuria jaksetaan arvostella pintapuolisuudesta ja kertakäyttöisyydestä, Aarnialalle poptaide kaikkine rönsyineen tuntuu aina edustaneen jotakin syvempää. Aarnialan omintakeinen tyyli on paljossa velkaa yhtäältä Frans Masereelin vakavahenkisille puupiirroskertomuksille, toisaalta varhaisen Robert Crumbin provokatiiviselle rajojen rikkomiselle.

Aarnialan sarjakuvien inspiraationa on ollut perinteisten kuvataiteiden ja Andy Warholin elokuvien ohella käyttögrafiikka: sarjakuvat, kioskipokkarien kannet ja julistetaide. Myöhemmin Aarniala itse vaikutti vahvasti suomalaisen käyttögrafiikan kehitykseen sekä sarjakuvillaan että visionäärisillä levyn- ja kirjankansillaan.

Aarnialan esimerkki toisenlaisen sarjakuvan mahdollisuudesta antoi muille, esimerkiksi Tarmo Koivistolle ja Mauri Kunnakselle, sysäyksen alkaa tehdä omanlaisiaan tarinoita.

Timo Aarnialan monipuoliseen tuotantoon lukeutuvat Claes Olssonin ja Heikki Junnilan kanssa tehty omakustannesarjakuva Salaisuuden varjo, runollinen sarjakuvasikermä Kyynelten tie, yöllinen kuvakertomus Valot ja eri lehdissä ilmestyneiden lyhyiden tarinoiden kokoelma Yllätyskuvia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat