Mainos

Sari oli joutua uudenlaisen maksupäätehuijauksen uhriksi – pienyrittäjältä yritettiin viedä 20 000 euroa härskillä tavalla

Hyvinkääläinen Sari Kosonen oli lähellä joutua mittavan petoksen uhriksi, kun hänen omistamallaan kioskilla vieraillut seurue yritti huijata 20 000 euroa vilpillisen maksuhyvityksen avulla.

Tilanne alkoi 11. joulukuuta kolmen hengen seurueen saavuttua Kososen kioskille autolla. Autossa istui kaksi miestä, ja kolmantena henkilönä seurueeseen kuulunut nainen tuli kioskille tekemään tilausta. Nainen väitti, että maksumiehellä on jalka kipeänä. Hän pyysi lupaa viedä kortinlukija autoon maksua varten. Tähän Kosonen ei suostunut.

– Siinä sitten vängättiin. Silloin miehelle tuli ihmeparantuminen ja hän tuli kiukkuamaan luukulle. Annoin koneen tunnuslukua varten, jolloin mies otti koneen ja vei sen autoon, Kosonen kertoo.

Kosonen huusi ja syöksyi laitteen perään saaden sen hetken päästä takaisin.

Aiempi petos sai epäilemään vilppiä

Kosonen oli viime vuonna joutunut toisenlaisen korttihuijauksen uhriksi, joten hänellä oli onnekseen ”tuntosarvet herkillä”.

– Soitin maksupäätteen asiakaspalveluun, ja sieltä sanottiin siltä tehdyn kaksi 10 000 euron hyvitystä. Jos olisi mennyt yön yli, niin sinne olisi mennyt, Kosonen kertoo.

Ripeän toiminnan ansiosta aiheettomat hyvitykset saatiin peruttua. Muussa tapauksessa myyjän huolimattomuudeksi katsottu tapaus olisi koitunut yrityksen tappioksi.

– Aika hurjaa, että kukaan ei korvaa, Kosonen pohtii.

Aiemmassa petoksessa hän menetti ”vain” 400 euroa. Tapauksen myötä menetys ei enää samalla tavalla kirvele.

– Kyllä se harmitti, mutta sillä oli nyt tarkoitus: olin nyt niin valppaana, Kosonen pohtii.

Kikkaa tuttu viime talvelta

Kosonen itse ei ollut tietoinen kyseisestä huijauksen mahdollistavasta toiminnosta, saati siitä, että maksupääte olisi mahdollista ohjelmoida pyytämään tunnusluku ennen hyvitystä.

– En olisi osannut itse tehdä. Mitä olen ihmisten kanssa puhunut, moni ei tiedä että tuollaisia pystyy tekemään. Mietin mistä ne (petosta yrittäneet) ovat tuollaiset oppineet, hän pohtii.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen rikosylikomisarion Petri Erosen mukaan rikoksia tekevät henkilöt yrittävät kehittää uusia menetelmiä niiden tekemiseen.

– Näyttää siltä, että innovointi on vallalla. Poliisi pyrkii seuraamaan kehitystä, hän kertoo.

Kuvatun kaltaisia hyvityshuijauksia tapahtui hänen mukaansa muutamia jo viime talvena, mutta ne hävisivät sitten joksikin aikaa. Nyt Itä-Uudenmaan alueella niitä on tapahtunut jälleen muutamia, mutta ei merkittävissä määrin.

Erolan mukaan hyvityshuijaukset ovat siitä ikäviä tekoja, että niissä laitteelle voi helposti näppäillä suuriakin rahasummia hyvitettäväksi.

– Helposti on iso summa vaarana lähteä.

Muutenkin erilaiset petokset ovat Erosen mukaan kasvava ilmiö, ja hän toivookin kansalaisilta valppautta erityisesti nettikaupassa. Hyvityshuijauksissa hän kehottaa myyjiä pysymään tarkkana, ja välttämään maksupäätteen antoa asiakkaan haltuun.

2:20

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.