Eteläpohjalainen autokauppias joutui ammattihuijarin uhriksi – näin hän onnistui saamaan melkein koko saaliin takaisin: "Kyllä siinä häkki heilahti"

Eteläpohjalainen autokauppias joutui ammattihuijarin uhriksi – näin hän onnistui saamaan melkein koko saaliin takaisin 3:29
Näin autokauppias joutui ammattihuijarin uhriksi - katso video!

Suomen yrittäjien tutkimus paljasti, että jopa 50 prosenttia yrityksistä on joutunut huijauksen kohteeksi. Yksi heistä on alahärmäläinen autokauppias Ville Heikkilä, jolta huijattiin 10 000 euron arvoinen ajoneuvo talvirenkaineen ja vanteineen noin vuosi sitten.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Huijari rakensi luottamusta Heikkilään mainitsemalla tämän asioineen liikkeessä aiemmin. 

– Minä tietenkin muistin hänet. Tällä kertaa hän kertoi olevansa ostamassa autoa vaimolleen, mutta kertoi itse olevansa reissuhommissa minkä vuoksi kauppa piti tehdä etänä, Heikkilä kertoo.

Heikkilä lähetti huijarille sähköpostitse laskun ja saikin pian paluuviestinä kuitin ostoksesta. Kuitti osoittautui myöhemmin väärennökseksi.

Oston jälkeen seuraavana päivänä huijarin isä kävi noutamassa auton.

– Rahoja ei kuitenkaan alkanut tilillä näkymään. Olin siirtänyt ajoneuvon huijarin haltuun, mutta omistajuus oli edelleen minulla, Heikkilä muistelee.

Heikkilä soitti huijarille useampaan otteeseen ja kauppiaan mukaan huijarilla oli aina jokin selitys sille, miksei tilillä näkynyt rahoja.

– Tein heti rikosilmoituksen, kun aloin haistamaan palaneen käryä. Tämän jälkeen auto merkattiin varastetuksi, Heikkilä kertoo.

Autokauppiaalle selvisi, että huijari oli yrittänyt myydä autoa. Sitä oli tarjottu jopa purkaamolle, vaikka auto oli hyväkuntoinen. 

"Etsintäkuulutusvideo" Facebookiin

Lopulta Heikkilä sai tietoonsa auton sijainnin osoitteen. Sen jälkeen poliisit hoitivat auton takaisin viisi päivää sen katoamisen jälkeen. Osa huijaussaaliista jäi kuitenkin sille tielleen.

– Kaupan mukana tuli talvirenkaat sekä hienot vanteet. Huijari oli vaihtanut myös kesärenkaat autoon ennen kuin poliisit löysivät auton ja ilmeisesti myynyt ne eteenpäin.

Auton palautuksen jälkeen Heikkilä päätti tehdä autokaupan Facebook-sivuille videon, jossa kertoo tapahtuneesta ja pyytää vinkkejä kadonneiden renkaiden ja vanteiden löytämiseksi. Alla olevalta videolta voit katsoa, miten videoon reagoitiin ja saiko kauppias lopulta videon avulla jotain varastetusta saaliista takaisin.

Video: Tällaisen reaktion Heikkilän “etsintäkuulutusvideo” sai Facebookissa. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Huijauksen kohteeksi joutunut autokauppias teki"etsintäkuulutusvideon"Facebookiin – näin siihen reagoitiin 1:06

Kyseessä kokenut huijari

Kun tilanne alkoi valkenemaan Heikkilälle, kävi ilmi, että huijarilla oli taustalla monia samantyylisiä rikoksia. Osalle rikosten uhreista ei käynyt yhtä onnekkaasti kuin Heikkilälle, vaan rikossaalis on jäänyt saamatta takaisin.

MTV Uutiset on nähnyt Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuden tuomion, josta käy ilmi, että huijari on syyllistynyt yli 30 rikokseen. Rikosnimikkeitä ovat muun muassa petos, törkeä petos, ryöstö ja väärennys.

Tekijä sai rikoksista yhteensä kahden vuoden ja kuuden kuukauden vankilatuomion sekä joutui maksamaan Auto-Heikkilä Oy:lle 1 700 euron korvauksen. 

Kun huijaus alkoi valjeta Heikkilälle, päällimmäiset tuntemukset olivat epätodelliset ja hieman stressaantuneet.

– Minulla oli kuitenkin luottavainen olo, että saan auton takaisin. Jälkeenpäin on hieman hirvittänyt ajatella, että olisi voinut hävitä tässä isonkin summan rahaa.

Yrittäjät ovat tottuneet huijauksiin 

Heikkilä kuuluu niihin harvinaisiin kolmeen prosenttiin yrittäjistä, joilta on yritetty huijata yli 10 000 euron arvoisesti. Suomen yrittäjien tutkimuksen mukaan suurin osa huijauksista on satojen tai korkeintaan pienien tuhansien eurojen arvoisia.

Myös Heikkilä on tottunut huijausyrityksiin.

– Olen ollut jo noin 15 vuotta yrittäjänä, joten monenlaisia huijausyrityksiä on ollut. Esimerkiksi minulle on soitettu ja kerrottu, että autokaupan nettisivuja yritetään varata samalla nimellä .net tai .com -päätteillä ja tämän vuoksi kehotettu minua varaamaan nämät sivut omakseni. Kukaan ei näitä kuitenkaan ole vielä tähänkään päivään mennessä varannut, Heikkilä kertoo.

Kaikesta tapahtuneesta huolimatta Heikkilä ei vaikuta olevan katkera huijarille. Hän jopa kehuu tekijää päättäväiseksi ja periksiantamattomaksi.

– Luulisi, että tuollaisista kyvyistä voisi olla hyötyä jossain rehellisissä hommissa.

Katso autokauppiaan koko haastattelu alla olevalta videolta! 

Eteläpohjalainen autokauppias joutui ammattihuijarin uhriksi - näin hän onnistui saamaan melkein koko saaliin takaisin:"Kyllä siinä häkki heilahti" 6:01

Lue myös:

    Uusimmat