Sarah silitti kissaa lomamatkallaan – johti kymmenien tuhansien sairaalalaskuun

Mitkä kaikki taudit meitä riepottavat ja mitä rokotteita nyt kannattaa ottaa? 6:38
KATSO MYÖS VIDEO: Mitä rokotteita nyt kannattaa ottaa?

Nicaraguassa lomaillut Sarah päätti silittää hostellin kissaa, kun muutkin tekivät niin. Käteen jäi lopulta kymppitonnien sairaalalasku, jonka vakuutus onneksi korvasi.

Australialainen Sarah Lancaster sai 60 000 dollarin eli yli 56 000 euron sairaalalaskun sen jälkeen, kun kissa puri häntä Nicaraguan reissulla. Sarah pelkäsi saaneensa rabiestartunnan ja hakeutui siksi hoitoon. Sarah kertoo tapahtuneesta Yahoo! Lifestyle -sivustolle.

Hostellin kissa puri sormeen

Tasmaniasta kotoisin oleva Sarah asui matkansa aikansa paikallisessa hostellissa, jossa asusteli myös kissoja. Koska muutkin asukkaat niitä silittelivät, meni Sarahkin niitä paijaamaan.

– Jälkikäteen ajateltuna oli vähän tyhmää silittää sitä, mutta niin minä tein, hän kertoi New York Postin mukaan.

Sarah kertoo leikkineensä yhden kissan kanssa. Yllättäen se puri häntä vasemmasta etusormesta.

– Näin naarmun ja pistohaavan.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Rabies alkoi huolettaa

Ensitöikseen Sarah puhdisti haavan vedellä. Hänen nicaragualainen ystävänsä vakuutti, että ei ollut syytä huoleen.

Silti rabieksen eli vesikauhun mahdollisuus alkoi pelottaa Sarahia yhä enemmän ja enemmän. Kukaan hostellissa ei osannut sanoa, oliko kissa rokotettu vai ei. Hän päätti kääntyä Australian terveysviranomaisten puoleen.

Rabies on tappava tauti

Terveyskirjasto Duodecim kertoo, että rabies on tappava aivotulehdus, jonka aiheuttaa lyssavirus. Oireiden puhjettua rabies johtaa aina kuolemaan. Eläinten rabiesta sanotaan raivotaudiksi, ihmisen tapauksessa puhutaan vesikauhusta. 

Ihminen voi saada tartunnan rabiekseen sairastuneelta eläimeltä syljen, pureman ja haavan välityksellä.

Useimmiten ihminen saa tartunnan koiran puremasta. Useat muutkin nisäkkäät voivat saada rabiestartunnan ja välittää sitä muihin eläimiin ja ihmisiin.

Tauti voidaan aina estää, mikäli potilas saa oikeanlaista ensiapua ja jos hänelle aloitetaan vuorokauden kuluessa altistumisesta oikein toteutettu rokotushoito sekä annetaan mahdollinen immunoglobuliiniannos.

Ensiapuna puremakohta pestään saman tien runsaalla saippuavedellä. Terveyskirjasto suosittaa huuhtelemaan sen myös mahdollisuuksien mukaan käsihuuhteella tai muulla 70-prosenttisella alkoholilla. Tämän jälkeen on aloitettava mahdollisimman pian estohoito.

Hoitoon toiseen maahan

Sarahin australialainen vakuutusyhtiö kehotti häntä hankkimaan immunoglobuliini- ja rokotushoidon. Keskustelussa tultiin siihen tulokseen, että Sarahin olisi paras matkata Väli-Amerikasta hoidettavaksi Yhdysvaltoihin. 

Sarahin onneksi hänen matkavakuutuksensa kattoi lennon Floridaan ja hän sai nopeasti tarvitsemansa hoidon. Eräs Sarahin ystävä asui Floridassa, joten hän asui tämän luona.

Rokotehoito maksoi kymmeniä tuhansia

Sarah sai Floridassa useamman rokotteen sarjan. Jokainen niistä maksoi 20 000 dollaria eli noin 18 800 euroa. Viimeiset annokset hän sai Australiassa.

Yhdysvalloissa annetuille rokotteille tuli siis hintaa kymmeniä tuhansia. Sarahin onneksi hänellä oli matkavakuutus, joka kattoi kulut.

– En voinut uskoa rokotteiden hintaa. En todellakaan olisi pystynyt maksamaan niitä omasta taskustani.

Muista nämä reissatessasi rabiesalueella

Rabiesta esiintyy ympäri maailman. Terveyskirjasto on koonnut sivuilleen matkailijan muistilistan rabiesalueelle:

  • Älä koske tuntemattomiin koti- tai lemmikkieläimiin äläkä villieläimiin. Rabiesta voi esiintyä myös tavallisilla turistialueilla, kuten Thaimaassa. Esimerkiksi apinoita tai koiria ei pidä ruokkia eikä niihin saa koskea.
  • Haava pitää puhdistaa heti eläimen pureman tai limakalvojen nuolaisun jälkeen. Lisäksi pitää ehdottomasti mennä lääkäriin!
  • Ihminen pelastuu aina, jos heti altistuksen jälkeen aloitetaan asianmukainen immunoglobuliini- ja rokotushoito
  • Pyydä rokotushoidosta erillinen todistus, josta käy ilmi käytetty rokote, valmistaja, eränumero, annostelutapa ja rokotusajankohta¨
  • Tarpeen mukaan rokotussarjaa jatketaan kotimaassa

Katso myös video: Naisella todettiin korona kesken lennon. Loppumatka meni vessakaranteenissa!

Lue myös:

    Uusimmat