Sara Parikka tiesi haluavansa äidiksi nuorella iällä: "Oli tärkeää, että puolisoni toivoi samaa"

Äitiys pukee Sara Parikkaa. 26-vuotias näyttelijä ja bloggaaja halusi nuorena äidiksi ja on kiitollinen siitä, että löysi vierelleen kumppanin, joka toivoi samaa.

Sara Parikka, 26, tunnetaan parhaiten Peppi Puolakan roolista Salatuissa elämissä. Hän ehti näytellä sarjassa viiden vuoden ajan, ennen kuin jäi pidemmäksi aikaa äitiyslomalle. Sittemmin hänestä on tullut myös suosittu bloggaaja, joka kirjoittaa aivan tavallisesta lapsiperheen arjesta silottelematta ja kaunistelematta.

– Teen paljon blogin kautta hommia ja päivitän ahkerasti some-tilejäni. Blogini työllistää minut lähes täysin nykyään. On ollut vähän yllättävääkin, että blogistani on tullut niin iso juttu. Aloitin sen, kun jäin kotiin ensimmäisen lapseni kanssa. Silloin tuntui, että haluan jotakin omaa ja siitä se pikku hiljaa lähti kasvamaan, Parikka kertoo.

Sara ja hänen puolisonsa, Salatuissa elämissä Jiriä näyttelevä Mikko Parikka, 28, ovat kahden lapsen vanhempia. Parin esikoistytär Matilda syntyi keväällä 2014. Toinen lapsi Mimosa täytti joulukuussa vuoden. Sunnuntaina nelihenkinen perhe viettää ensimmäistä kertaa äitienpäivää vain oman perheen kesken.

– Tällä kertaa en tiedä, millainen päivä on tiedossa. Yleensä olemme suhanneet omien äitiemme luona äitienpäivänä, mutta tällä kertaa teemme sen jo lauantaina, joten sunnuntai on varmasti aika rauhallinen päivä perheen kesken. En ole kovin vaativaa tyyppiä. Minulle riittää pelkkä yhdessäolo, Parikka sanoo.

Perheen perustaminen molempien toive

Sara ja Mikko Parikka tapasivat toisensa Salattujen elämien kuvauksissa vuonna 2009. Ystävyys syveni nopeasti rakkaudeksi ja pari kihlautui syksyllä 2012. Häitä he juhlistivat keväällä 2014 ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen.

Nykyään 26-vuotias Sara Parikka sai lapsensa verrattain nuorella iällä. Esikoisensa hän synnytti ollessaan vasta 23-vuotias.

– Tiesin jo aika nuorena, että haluan äidiksi. Olen hoitanut pienestä pitäen lapsia. Äitini ja siskoni ovat molemmat saaneet esikoisensa saman ikäisinä kuin minäkin eli 23-vuotiaana, Parikka sanoo.

– Tässä kaikessa on ollut suuressa roolissa se, että olen tavannut sellaisen puolison, joka on valmis tulemaan vanhemmaksi nuorella iällä. Monesti ajatellaan, että nainen olisi innokkaampi tekemään lapsia, mutta minulle oli tärkeää, että olemme molemmat Mikon kanssa samassa veneessä ja että lapsien saaminen on myös hänen toiveensa. Olimme olleet jo viisi vuotta yhdessä ja olimme ehtineet olla työelämässä jo vuosia, joten perheen perustaminen tuntui molemmista luonnolliselta, Parikka jatkaa.

Parikalla ei kuitenkaan ole koskaan ollut sellainen tunne, että hän olisi jäänyt paitsi jostain vain sen vuoksi, että on saanut lapsia verrattain nuorella iällä.

– Äitiys merkitsee minulla ihan kaikkea. Se on elämäni paras juttu. Lapset ja äiteys ovat vain tuoneet elämääni lisäsisältöä. Jos olisin tykännyt käydä ulkona, olisi se ollut varmasti eri asia. Elämämme oli kuitenkin jo niin rauhoittunut siinä vaiheessa, että lapset olivat tervetulleita.

"Äitini on esikuvani"

Äitiyden ja erityisesti aiheesta bloggaamisen myötä Sara Parikka on huomannut, että äiteys ja lasten kasvattaminen herättävät vahvoja tunteita toisissa ihmisissä. Jokaisella tuntuu olevan omanlaisensa näkemys siitä, miten lapset kasvatetaan.  

– Sen vuoksi pyrin kirjoittamaan asioista omina mielipiteinäni enkä yleisenä totuutena. Mielestäni on hienoa, että kaikilla vanhemmilla on oma tapansa tehdä asioita. Blogini puolella on onneksi todella hyvä henki. Saan hyvin harvoin mitään negatiivista palautetta sitä kautta. Ehkä se on välillä äideillä oman pään sisälläkin. Herkästi alkaa miettiä, teenkö nyt oikein vai väärin, Parikka pohtii. 

Hän on itse saanut monen muun tapaan esimerkkinsä lasten kasvattamiseen ja hoitamiseen omalta äidiltään.

– Olen ehdottomasti saanut esimerkin äitiyteen omalta äidiltäni. Meitä on neljä lasta. Äitini on aina ollut minulla suuri esikuva. Hän on pystynyt yhdistämään lasten kasvattamisen ja uran luomisen.

Sara Parikka jäi Salatuista elämistä äitiyslomalle viimeksi vuoden 2015 marraskuussa. Sinä aikana perhe muutti uuteen asuntoon Espooseen, ja pariskunnan vanhempi tytär-Matilda aloitti päiväkodin.   

– Olen viihtynyt todella hyvin äitiyslomalla, mutta tiedän monia äitejä, jotka joutuvat olemaan pitkiä aikoja yksin lastensa kanssa. Meillä tilanne on onneksi toinen, sillä Mikko pystyy olemaan paljon kotona. Totta kai hänellä on välillä pitkiä kuvauspäiviä, mutta vastapainoksi hänellä on myös vapaapäiviä.

– Mikko ottaa paljon osaa lastenhoitamiseen. Silloin kun minä olen omissa menoissani, pitää Mikko lapsistamme huolta. Hän ihan yhtä perillä lastenhoidosta kuin minäkin. Mikko leikkii lapsien kanssa paljon ja on todella rakas molemmille tytöille. Hän on myös iso turva heille. Kun isi tulee kotiin töistä, tytöillä on riemu irti, Parikka naurahtaa.

Näyttelemisen ja bloggaamisen ohella Parikka on opiskellut sisustussuunnittelua ja avoimessa yliopistossa viestintää. Nyt hän aikoo kuitenkin edetä rauhassa tulevaisuuden urasuunnitelmien suhteen.

– Tällä hetkellä minulla on sellainen tunne, että aion keskittyä vain yhteen asiaan kerrallaan. Tuntuu, että elämä on ollut aika hektistä. Nyt vain katson, mitä tulevaisuus tuo tulessaan työrintamalla, Parikka sanoo.

"Äitiys on tuonut itsevarmuutta"

Nuorempana Parikka mietti usein, mitä muut ihmiset ajattelevat hänestä. Hänellä oli myös tapana ottaa liiaksikin muiden ihmisten tunteet huomioon. Äitiyden myötä hän on oppinut ajattelemaan myös itseään ja sitä, mitä hän haluaa elämältään.

– Äitiys on varmasti vahvistanut minua. Olen tajunnut, että minun täytyy pitää omia puoliani. Myös mielipiteiden mustavalkoisuus on kadonnut, kun oppii katsomaan asioita niin monelta eri kantilta. Vanhemmaksi tuleminen on tuonut myös itsevarmuutta. Enää eivät muutamat vatsamakkarat hetkauta.

Parikan mukaan parasta äitiydessä on huomata lastensa onnistumisen hetket tai kasvamisen merkit.

– Mietimme välillä Mikon kanssa lapsiemme tulevaisuutta. Erityisesti sitä, millaisia esteitä heille saattaa tulla vastaan ja millaisia elämänpolkuja he tulevat valitsemaan. Totta kai pyrimme siihen, että annamme heidän kasvaa omalla painollaan. Katsotaan, mitä elämä tuo tullessaan. Välillä näen tyttärissäni paljon omaa itseäni. Se hassua.

Salatut elämät arkisin MTV3-kanavalla kello 19.30. Jaksot katsottavissa myös MTV Katsomossa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja