Sara Kuivisto on Tokion olympialaisten suomalaissensaatio – valmentaja sanoo vauhdin kovenevan entisestään: "Eivät ole olleet oikealla tasolla"

Sara Kuivisto on ollut Tokion olympialaisten suomalaissensaatio. Hän on juossut kolmessa kilpailussa kolme Suomen ennätystä. Kuiviston valmentaja Ari Suhonen kuitenkin toppuuttelee ajatuksia hirmuajoista ja toteaa, että ennätykset ovat olleet alakanttiin verrattuna Kuiviston potentiaaliseen tasoon.

Valmentaja Suhosen ja Kuiviston tavoitteena oli päästä kilpailemaan neljässä kisassa Tokion olympialaisissa. Suomen ennätykset ovat olleet Suhosen mielestä pelkkää plussaa, mutta nostaa esille ennätyksien heikon tason.

– Suomen ennätyksien parantaminen kertoo siitä, että edelliset ennätykset eivät ole olleet oikealla tasolla. Ne ovat olleet alakantissa Saran tasoon nähden. Kun pääsee juoksemaan kovia juoksijoita vastaan, niin ennätyskin hilautuu oikealle tasolle, Suhonen toteaa.

Kuivisto on ajoittanut täydellisesti oman fyysisen kuntonsa olympialaisia varten. Suhonen sanoo, että myös henkinen puoli on iso vahvuus.

– Sara on hyvä kilpailija. Hän nauttii kisaamisesta ja tykkää mennä kisoihin. Mitä kovempi kisa, niin sitä enemmän hän nauttii siitä. Olympialaisten ympäristö ja maailman kovimpia urheilijoita vastaan juokseminen on Saralle herkkua, Suhonen sanoo.

Edellisen ja ainoan kerran suomalaisnainen on ollut mukana 1500 metrin loppukilpailussa vuonna 1976 Montrealissa. Silloin maratonin Euroopan mestarin Janne Holmenin äiti Nina oli loppukilpailun yhdeksäs. Nina Holmen voitti urallaan kertaalleen EM-kultaa 3000 metrillä.Reilun sekunnin 1500 metrin juoksun Suomen ennätystä olympialaisten alkuerässä parantaneella Kuiviston selvänä tavoitteena on ottaa finaalipaikka.

– Se on ihan mahdollista. Jos tuijotetaan suoraan tilastoaikoja, niin eihän ne lupaa Saralle finaalipaikkaa. Mutta, kuten olemme nähneet aiemmissa kisoissa, niin tilastoajoilla ei ole niin suurta merkitystä, koska Saran ennätykset eivät ole olleet sillä tasolla, johon hän oikeasti pystyy, Suhonen kertoo.

Loppukilpailuun pääsee molemmista eristä viisi parasta suoraan sekä kaksi aikavertailun kautta.

– Jos sattuu sellaiseen erään, jossa mennään todella kovaa ja toisessa hitaasti, niin saattaa seitsemäskin sija riittää, Suhonen toteaa.

Suhonen uskoo, että Suomen ennätystä pitää parantaa finaalipaikkaa varten mikäli Kuiviston erässä mennään kovaa. 

– Sara on kuitenkin hyvä lopussa ja viiden joukkoon pääseminen riittää, Suhonen sanoo.

Rion olympiakisoissa viisi vuotta sitten Kuiviston alkuerässä juoksema Suomen ennätys 4.04,10 olisi riittänyt selvästi loppukilpailuun. Rion finaalin voittoaika oli 4.08,92. Kuiviston tavoitteena on olla viiden joukossa. 

– Jos ensimmäisessä erässä mennään hiljaa, niin sehän tarkottaisi sitä, että Saran tai jonkun muun pitäisi jossain kohtaa lähteä vetämään. En usko, että se tulee olemaan meidän taktiikka, Suhonen summaa.

Sara Kuivisto juoksee keskiviikkona Tokion olympialaisten 1500 metrin välierissä kello 13.00.

Lue myös:

    Uusimmat