Sara halusi auttaa ystäväänsä ja julkaisi erilaisen syömisvideon – tavoitti vahingossa miljoonayleisön: "Ihmiset kommentoivat sanoen 'pelastit henkeni'"

Mitä tarkoittaa ortoreksia? Syömishäiriöliiton asiantuntija Katri Mikkilä vastaa 2:21
Mitä voi tehdä, jos huomaa, ettei läheinen syö riittävästi? Syömishäiriöliiton asiantuntija Katri Mikkilä vastaa.

Sara halusi auttaa ystäväänsä ja julkaisi videon, jolla "syö" tämän kanssa. Yllättäen naisen koskettavista, lämpimistä videoista tulikin hitti täysin tuntemattomien ihmisten keskuudessa. 

Sara Sadok on syönyt aterian jo lukemattomien ihmisten seurassa. Hän ei kuitenkaan varsinaisesti tunne seuralaisiaan, kertoo Buzzfeed. 18-vuotiaasta Sarasta tuli TikTok-ilmiö, kun hän julkaisi videon, joilla syö katsojan kanssa.

"Alitajuisesti tein tämän ystävääni varten ja toivoin, että hän näkisi sen"

Videoillaan Sara auttaa esimerkiksi yksinäisiä ihmisiä sekä syömishäiriöstä toipuvia, joille syöminen voi aluksi tuntua pelottavalta tai ahdistavalta.

– En ole koskaan kärsinyt syömishäiriöstä, mutta tunnen ihmisen, joka on. Se oli vaikeaa, koska hän ei halunnut myöntää asiaa, mutta tiesin, Sara kuvaili haastattelussa.

Hän olisi halunnut auttaa ystäväänsä jollakin tavalla.

– Yhtenä päivänä päätin, että kokeilen julkaista jotakin. Alitajuisesti tein tämän [videon] ystävääni varten ja toivoin, että hän näkisi sen ja voisi auttaa häntä.

"Minä otan ensimmäisen haukun, jotta se ei olisi sinulle niin pelottavaa"

Videolla Sara puhuu suoraan kameralle ja kertoo juhlistavansa 18-vuotispäiväänsä.

– Voit syödä mitä tahansa kanssani tänään. Itse syön aamupalaa, koska se on suosikkiateriani, Sara sanoo ja esittelee aamiaistaan, joka koostuu isosta erikoiskahvista ja donitsista.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

– Minä otan ensimmäisen haukun, jotta se ei olisi sinulle niin pelottavaa. Sinä voit ottaa haukkauksen sen jälkeen.

Sara laskee kolmeen ja haukkaa donitsiaan.

– Voi luoja, onpa hyvää! No niin, sinun vuorosi... Mahtavaa, tiedän, että se oli vaikeaa, olen ylpeä sinusta. Okei, otetaan toinen haukkaus yhdessä, nainen juttelee videollaan.

"Olen katsonut melkein kaikki videovastaukset, ja se on tuonut kyynelet silmiini"

Videota on katsottu lähes kolme miljoonaa kertaa, ja moni myös päätti tehdä dueton Saran kanssa. Duetto on video, jolla käyttäjä vastaa toiselle videon kautta.

Videoilla ihmiset syövät hiljaa Saran kanssa. Moni myös kyynelehtii syödessään.

Vastaus Saran videoon. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Vastaus Saran videoon. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Sara kertoo olleensa sokissa siitä, miten moni vastasi ja katsoi hänen videonsa. Naiselle satoi myös kiittäviä kommentteja.

– En tiennyt, miten paljon autan. Olen katsonut melkein kaikki videovastaukset, ja se on tuonut kyyneleet silmiini. Tein TikTok-liven, ja ihmiset kommentoivat sanoen "pelastit henkeni". Se on uskomatonta, Sara kuvailee.

Syö katsojiensa kanssa myös lämmintä ruokaa ja välipalaa

Hän jatkoikin auttamisvideoiden tekemistä. Videoillaan Sara syö esimerkiksi lämmintä, itse kokkaamaansa ruokaa ja välipalaa.

– Tee tämä vain, jos koet olevasi valmis. En halua painostaa sinua, Sara sanoo videollaan ennen kuin syö välipalan katsojan kanssa.

Vastaus Saran videoon. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Videot eivät korvaa ammattimaista terapiaa

Buzzfeedin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan sosiaalinen media ei voi korvata hoitosuhdetta ja ammattimaista terapiaa, mutta videoista voi kyllä olla apua.

– Saan vaikutelman, että Sara yrittää auttaa ihmisiä, jotka kamppailevat syömishäiriön ja/tai masennuksen kanssa. Tämä sisältö voi auttaa henkilöä, jolla on tällaisia vaikeuksia, ymmärtämään, ettei hän ole yksin ja että muut kyllä ymmärtävät ja haluavat tarjota apuaan, psykiatrian professori Patricia Cavazos sanoo.

Kaikille videosta ei välttämättä ole apua. Cavazosin mukaan video voisi toisaalta tahattomasti laukaista epäterveitä ajatusmalleja: ihminen voi videon nähdessään kokea tulleensa nähdyksi ja saaneensa tukea, mutta toisilla se voisi Cavazosin mukaan mahdollisesti laukaista tai pahentaa mielenterveyden ongelmia.

Onko inspiraationa toiminut ystävä nähnyt videon?

Sara ei toistaiseksi tiedä, onko ystävä, jolle hän ensimmäisen videonsa teki, nähnyt sen.

– On ihmisiä, jotka eivät halua kommentoida TikTokissa, koska he eivät halua kenenkään tietävän kärsimyksestään. Jos sinulla ei ole turvallista ihmistä, jolle puhua, minä voin olla sinulle sellainen, Sara sanoo.

– Uskon, että ystäväni on nähnyt videon, mutta jos hän on, hän ei ole kertonut sitä minulle. Toivon, että hän kykenisi jonain päivänä kertomaan asiasta minulle.

Lue myös:

    Uusimmat