Yhden sanan runsas käyttö paljastaa Marinin uhkauksen keskustalle – "Se on tietyllä tapaa politiikan koodikieltä"

4:52
Video: Katso Eeva Lehtimäen koko analyysi.

Pääministeri Sanna Marin kommentoi hallituksen riitaa luonnonsuojelulaista ja keskustan toimintaa eilen illalla Uudesta-Seelannista. Pääministeri mainitsi monta kertaa, ettei luottamusta keskustaan ole.

MTV uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki pohtii, että keskustalle oli odotettavissa julkista kritiikkiä.

– Niin sanotusti rehtori puhutteli heidät julkisesti. Mutta kiinnittäisin huomiota ’luottamus’-sanan useaan käyttöön. Se on tietyllä tapaa politiikan koodikieltä. Pääministeri heilautti pienen uhkauksen keskustan suuntaan, luottamusta keskustan toimintatapoihin ei ole, Lehtimäki analysoi.

Eilisessä Teams-tilaisuudessa Marin mainitsi, että hänellä olisi enemmän liikkumatilaa asiassa, jos Euroopan tilanne ei olisi niin synkeä. Lehtimäki pohtii, onko tällä vaikutusta keskustan toimintaan.

– Kyllä keskustassa toisaalta tiedetään se, että on todella suuri kynnys kaataa hallitus. Keskusta on tietyissä poliittisissa manöövereissä voinut sitä käyttää hyväkseen. Ukrainan sota on viimeinen liima, joka hallitusta pitää kasassa.

Lehtimäki toteaa, että politiikassa on tyypillistä, että hallitus alkaa rakoilla kauden loppua kohden.

– Tässä poikkeuksellista on, että ollaan näin riitaisessa vaiheessa, vaikka vaaleihin on neljä kuukautta.

Saarikko ei aio perääntyä

Taustalla on keskustan päätös hypätä opposition kelkkaan luonnonsuojelulakia koskevassa äänestyksessä.

Siten eduskunnan ympäristövaliokunnassa tapahtuneessa linjauksessa esityksestä poistui uhanalaisia luontotyyppejä koskevia pykäliä.

Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo sanoi eilen STT:lle, että keskusta voi osoittaa olevansa luottamuksen arvoinen palaamalla hallituksen esityksen taakse.

5:36
Näin keskustan Annika Saarikko vastaa arvosteluun.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon mukaan keskusta aikoo pitäytyä näkemyksessään luonnonsuojelulaista.

–  Tähän luonnonsuojelukysymykseen totean, että keskusta on siinä näkemyksensä valinnut. Tuon keskustelun lopputulemana ei ole se, että keskusta tässä asiassa vaihtaisi näkemystään. Tietenkin uskon, että on halua keskustella hallituksen toiminnasta yleisemmin ottaen, hän totesi STT:lle.

Video: Näin Marin kommentoi medialle keskustan toimintaa eiliseltä

3:47

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja