Keskusta aikoo pitää kiinni luonnonsuojelulakiin vaatimistaan muutoksista – Saarikko sanoo, ettei hän näe tarvetta irtautua jatkossa hallituksen linjauksista

Annika Saarikko vastaa MTV:lle Sanna Marinin luottamuskritiikkiin 1:50
Katso myös: Annika Saarikko vastaa MTV:lle Sanna Marinin luottamuskritiikkiin.

Saarikon mukaan hallitusviisikon on määrä tavata keskiviikkona, kun hän on palannut Brysselistä.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko sanoi Brysselissä maanantaina, että keskusta aikoo pitää kiinni luonnonsuojelulakiin vaatimistaan pykälämuutoksista. Saarikko sanoi, että viimeviikkoinen toimintatapa vaatimusten osalta oli poikkeuksellinen.

– Tästä toimintatavasta ei ole kuitenkaan tarkoitus tehdä pysyvää tai sitä toisintaa. Se oli ainutkertaista ja asettuu mittasuhteisiin yli 900:n jo annetun hallituksen esityksen joukossa. Näin haluan ainakin uskoa ja toivoa.

Saarikko sanoi, ettei tunnista loppuvaalikaudella tarvetta vastaavalle toimintatavalle. Hallituksen on tarkoitus kokoontua hänen mukaansa seuraavan kerran keskiviikkona, kun hän on palannut takaisin Suomeen Brysselistä.

– Se toimintatapa oli poikkeuksellinen ja olemme havainneet julkisestakin keskustelusta, että se toimintatapa on tuohduttanut hallituskumppaneita. Toivon kuitenkin, että tämä asettuu mittasuhteisiin, hän sanoi.

Euroalueen valtiovarainministerit kokoontuivat maanantaina Brysselissä, ja tiistaina koolla ovat puolestaan koko EU-alueen valtiovarainministerit.

Löytyykö sopu?

Luonnonsuojelulain sisällöstä on tarkoitus äänestää eduskunnassa keskiviikkona. Keskusta halusi siitä pois kaksi pykälää.

Ensimmäinen koski uhanalaisten luontotyyppien listaamista ja sen antamista valtioneuvoston asetuksella. Toinen puolestaan sitä, miten listausta tulisi soveltaa.

Keskustan lipeämisen yhteisestä toimintatavasta on uumoiltu johtavan mahdollisesti siihen, että uhanalaiseksi saattaisi päätyä myös keskustalle tärkeä maatalouden tukipaketti. Saarikko sanoi kuitenkin toivovansa, että tuki paketille yhä löytyisi.

Hän ei tosin täysin suoraan ottanut kantaa, miltä sen kohtalo tällä hetkellä näyttää.

– Aiemmissa keskusteluissa olemme hyvin yksituumaisesti tunnistaneet maatalouden, suomalaisen alkutuotannon ja sitä kautta meidän kaikkien ruokaturvan tilanteen lannoitteiden ja sähkön hinnan nousun vuoksi. Toinen iso asia on hyvinvointialueiden aloitus ja koronan aiheuttama hoivavelka. Uskon, että tästä on muodostettavissa hyvä yhteinen kokonaisuus, kunhan vain pääsemme asiasta yhdessä keskustelemaan, Saarikko sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat