Sankarivahti Emil Larmi kaapattiin hämmentävään ruotsalaiseen rituaaliin kesken mestaruushuuman: "Sai jonkun verran hinkata suihkussa"

Emil Larmin huippupelastus jätti kivuliaan jäljen suomalaisvahdin käteen – ”Ei se haittaa tässä vaiheessa” 1:21
Emil Larmi esitteli kipeää kättään mestaruushaastattelussa.

MTV Urheilu tavoitti Ruotsin SHL:n pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi valitun maalivahti Emil Larmin mestaruuden jälkeisenä päivänä. Ruotsalaislehti Aftonbladet oli järjestänyt suomalaiselle yllätyksen kesken juhlien ja maalannut hänet kultaiseksi.

– Kyllä sitä sai jonkun verran hinkata suihkussa, mutta nyt ollaan saatu oma ihonväri esiin. Ei ole enää suihkurusketusta päällä, Larmi kertoo tapahtumista.

Kultaisen värjäyksen merkitys oli Larmillekin hieman hämärän peitossa.

– Käsittääkseni Aftonbladet ottaa kaikista lajeista, en minä tiedä ottaako ne MVP:n (parhaan pelaajan), vai valitsevatko he summamutikassa oman maun mukaan voittajajoukkueesta jonkun pelaajan, jonka haluavat maalata kultaiseksi. Se vähän yllätti siinä sitten, mutta ei se auttanut kuin mennä mukana ja tehdä niin kuin käsketään, suomalainen sanoo iloisesti.

Kultaisen värin lisäksi tummempi värisävy nousi esiin Larmin mestaruusjuhlista puhuttaessa. Suomalainen otti maanantain ratkaisevassa finaalissa aivan maagisen torjunnan kilpikädellään kunnon tiikeriloikan päätteeksi. Käsi oli torjunan jälkeen mustunut.

– Vähän tummempiakin sävyjä mukana, mutta (käsi) liikkuu, niin kaikki on ihan hyvin, Larmi kertoo.

–  Kipu oli kohtalaisen kova siinä kohtaa. Kirjaimellisesti yritettiin ottaa maila käteen ja pitää siitä kiinni. Se oli vähän ehkä sellainen normaalista vastaavasta tilanteesta poikkeava, että mietti että mitä tällä räpylällä tehdään tässä kohtaa. Pikkuisen kivistää, mutta saatiin se jotenkin survottua siihen kilpeen. 

Larmin ilmiömäinen torjunta nostettiin heti puheenaiheeksi naapurimaan mediassa.

– Siitä on muutama kerta mainittu, niin pelaajien, toimittajien, fanien, kuin muiden ulkopuolisten toimesta. Tietää tehneensä. Onhan ne ihan hauskoja juttuja.

Runkosarjan voitosta mestariksi

Växjö oli tämän kauden SHL:ssä paras joukkue monella mittarilla. Se voitti Jörgen Jönssonin valmentamana runkosarjan ja nosti pudotuspeleissä tasoaan jatkuvasti loppua kohden. Ensimmäisellä kierroksella meinasi kuitenkin käydä kylmät.

– Siinä oli Luulajaa vastaan vähän lopussa haasteensa ja painettiin se sitten seiskapeliin saakka. Koen, että ollaan kasvettu koko ajan. Tällaisia kuluneita fraaseja, mutta ollaan kypsytty koko vuoden aikana. Sinänsä vaikka vastustaja koveni, myös meidän oma tasomme nousi, Larmi kertasi kevään otteluita.

– Ensimmäisessa sarjassa meni seitsemään peliin ja toisessa kuuteen. Viisi peliä sitten riitti. Sekin on tietysti sellainen osoitus siitä kypsyydestä.

Larmi pelasi loistavat pudotuspelit. Hän piti neljässä ottelussa nollat ja otti 18 ottelusta 12 voittoa huikealla torjuntaprosentilla 93,8. Suomalaisen suoritukset arvostettiin pudotuspelien arvokkaimmaksi, ja Larmista tuli ensimmäinen maalivahti ja ensimmäinen suomalainen, joka pokkasi Stefan Liv memorial -pystin.

Ottelun jälkeen yleisö hurrasi yhteen ääneen suomalaisen nimeä.

–  Itsellä myös ollut hieman hankalempiakin vuosia tässä. Aina ei ole ollut niin hauskaa ja sitten kun se työnteko palkitaan ja pääsee siitä hetkestä nauttimaan. Se oli sellainen todella tunteellinen ja energiaa isosti antava hetki, Larmi sanoo.

Ensimmäinen kokonainen kausi toi kultaa

Larmi siirtyi Växjönhön jo kesken viime kauden Pelicansista. Ensimmäinen kevät sujui hyvin, mutta enemmän tai vähemmän opetellessa joukkueen tavoille. Mestaruuteen päättynyt kausi oli erittäin vahva heti alusta alkaen.

– Viime kevät lähti sillein hyvin liikenteeseen, mutta vähän oli hapuilua oman homman kanssa. Aika loppui kesken, ettei ollut pelejä missä parantaa.

– Sitten oli todella monelta osin helpompi tulla takaisin, kun tiesi, minne tulee. Tietää pelaajia ja tietää, millainen sarja on. Kun pääsee alusta saakka siihen joukkueeseen mukaan, on se huomattavasti helpompi tilanne. Se ei ole niin juuri, että virheitä tapahtuu ja on sekä hyviä että huonojakin hetkiä. Sellainen turva siinä, kun on tuttua, muut tietää sinut ja sinä tiedät heidät.

Pelicansin suuntaan välit jäivät hyvälle mallille, vaikka mies Lahdesta lähtikin kesken kauden.

– Siellä oli kivaa, eikä minulla ollut mitään paniikkia pois ja oli myös se vaihtoehto, että pelataan kausi loppuun Lahdessa. Sitten hommat yhtäkkiä liikkuikin nopeasti, mutta hyvissä merkeissä meni seuran kanssa. Olen tässä kohtaa ihan tyytyväinen, että asiat meni noin, Larmi kertoo.

– Siellä on tullut Lahdesta ihan isoilta pojilta nyt positiivista viestiä.

Larmilla on sopimus ruotsalaisseuran kanssa kahdesta seuraavasta kaudesta, joten pitkän tähtäimen suunnitelma on tiedossa. Lyhyen tähtäimen tarkempi suunnitelma on sen sijaan auki, mutta juhlat jatkuvat.

– Seuraavana mitä minä tiedän on, että käyn suihkussa ja suuntaan sitten hallille tästä. Mutta siinä minun tietoni lähitulevaisuudesta. Ei ole mistään tietoa, onnellinen Larmi huikkaa.

Tämä on tv-torjunta! Emil Larmilta käsittämätön kaapaisu SHL-finaalissa 1:05
Videolta voit ihailla Emil Larmin maagista kilpikäden torjuntaa.

Lue myös:

    Uusimmat