Mainos

Sankarinuoret pelastivat naisen jäistä: "Lapset olivat jopa rauhallisempia kuin minä"

Kangasalalla kolme nuorta pelastivat eilen aamupäivällä jäihin pudonneen naisen, joka puolestaan oli mennyt pelastamaan veden varaan joutunutta koiraansa.

Asiasta kertoo muun muassa Aamulehti nettisivuillaan. 

Merja Palinin reippaat partiolaisnuoret Maija, Lotta ja Valtteri Rahkonen onnistuivat vetämään naisen hyisestä vedestä rannalle.  

MTV Uutiset tavoitti Merja Palinin, joka kertoi, että pelottavassa tilanteessa oli roppakaupalla hyvää onnea mukana.

– Olimme vain kymmenkunta minuuttia aiemmin tulleet kotiin, ennen kuin ovikello soi. Oven takana seisoivat koiratuttumme perheen lapset. He ovat kahdeksan ja kymmenen vuotta. Lapset kertoivat rauhallisesti, että heidän äitinsä putosi jäihin eikä pääse ylös. 

– Luulen, että lapset eivät tajunneet ollenkaan, että kyseessä oli hengenvaarallinen tilanne ja että vain muutama kuukausi aiemmin lämpimänä ollut vesi oli muuttunut hengenvaarallisen kylmäksi. Lapset eivät onneksi tuntuneet käsittävän, että ilman apua äiti ei nouse vedestä, pohtii Palin.

"Minä olin meistä hermostunein"

Perheet olivat tutustuneet toisiinsa koirien ulkoilutuslenkeillä. Molemmat liikkuivat samoilla suosituilla kävelyreiteillä veden äärellä.

– Asumme noin 300 metrin päässä rannasta. Veteen pudonnut äiti oli sanonut, että menkää lapset soittamaan koiraperheen ovikelloa ja hakemaan apua.

– Äiti kertoi myöhemmin, että koiran pudottua veteen hän ei ehtinyt ajatella muuta kuin koiransa pelastamista. Hän kertoi uskoneensa, että jää kestäisi, jos hän ryömisi matalana ja lähestyisi putoamispaikkaa hitaasti.

– Olisin varmaan itsekin toiminut samoin. Tilanne varmasti tuli eteen niin nopeasti, että ei siinä ehdi ajatella järkevästi. En tiedä, mitä olisin samassa tilanteessa tehnyt. Joka tapauksessa keräsimme äkkiä mukaamme jotain kättä pidempää. Saimme kasaan vain koiranhihnoja. 

Palin kertoo ajatelleensa, että jos joku saa naisen vedettyä kuiville, niin se on hänen 19-vuotias Valtteri poikansa. 

– Minä soitin hätäkeskukseen ja ryhdyin opastamaan pelastuslaitosta ja ambulanssia rannalle, koska sinne on kaksi reittiä ja toisen edessä on puomi. Lapset ottivat hihnat ja menivät rannalle. Veteen pudonnut koira juoksenteli rannalla levottomana. Jätimme oman koiramme kotiin odottamaan, Palin muistelee tilannetta.

Nuoret vetivät naisen rannalle

Neuvokkaat nuoret saivat naisen vedettyä rannalle yhteensidottujen hihnojen avulla. Kaikki sujui hyvin, koska veden varaan joutunut nainen pysyi koko ajan itse rauhallisena ja totteli ohjeita.

– He ovat olleet partiossa ja siellä on opetettu taitoja, joita he nyt pystyivät hyödyntämään. Tytöt olivat partiossa harjoitelleet jopa käytännössä sitä, miten pitää toimia, jos putoaa itse vaatteet päällä avantoon. Nuoret pysyivät itse rannalla ja vetivät hihnojen avulla naisen rannalle.

– Nuoret tajusivat vielä riisua naisen märät vaatteet ja pukea hänet omiin takkeihinsa lämpimään. Minusta tuntuu, että lapset olivat koko ajan jopa rauhallisempia kuin minä. Palokunta saapui paikalle vasta, kun nainen oli rannalla, toteaa Palin.

Palin pohtii, että heidän oma koiransa tuskin olisi uskaltautunut peilikirkkaalle jäälle.

– Järvi oli kauempana auki vielä eilenkin. Jää oli tosi ohutta. En tiedä olisinko kaikesta huolimatta itsekin mennyt samalla tavalla pelastamaan koiraani. Olen ollut pelastettuun naiseen yhteydessä ja hän selvisi tilanteesta pelkällä säikähdyksellä, iloitsee Palin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.