Sankarikoira 2020! Vehnäterrieri Nessa löysi ihmisen vedestä: "Se on sellainen haistelija ja tutkijatyyppi"

Vehnäterrieri Nessa löysi tajuttoman ihmisen vedestä ja sai sankarikoiran arvon: Sai palkkioksi herkkuluun 4:18
Tässä on Nessan sankaritarina viime vuoden marraskuulta, jolloin neuvokas karvakuono pelasti hyiseen lampeen pudonneen miehen.

Veteen pudonneen miehen hengen pelastanut tarkkaavainen perhekoira Nessa palkittiin sankarikoiran arvolla.  

Kennelliitto myönsi vuonna 2020 Sankarikoiran arvon 22 koiralle. Sankarikoiran arvon voi saada koira, joka on vaikuttanut merkittävästi siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut. Arvonimen ansaitsi myös Hanna Vehviläisen kuusivuotias vehnäterrieri Nessa, jonka ansiosta ihmishenki pelastui Vuosaaressa viime vuoden marraskuussa. 

Urotyöstään huolimatta Nessa on ihan tuiki tavallinen kotikoira, eikä sillä ole esimerkiksi pelastuskoiran koulutusta.

– Se on sellainen haistelija ja tutkijatyyppi, Hanna kertoo.

Marraskuisena iltana 2019 Nessa jäi kuitenkin nuuskimaan ja murahtelemaan itsepintaisesti tutun kävelytien varrelle lammenrantaan. Kehotuksista huolimatta koira ei suostunut jatkamaan matkaa. Nessan tarkan vainun ansiosta Hanna ja tämän miesystävä Juha-Pekka Pantsu huomasivat veden varaan joutuneen miehen, joka tarvitsi apua.

Katso yllä olevalta videolta, mitä kohtalokkaana marraskuisena iltana tutulla lenkkipolulla oikein tapahtui ja kuinka Nessa pelasti ihmishengen.

Ole aidosti läsnä lenkillä

Tuo marraskuinen ilta on muuttanut Hannan omaa suhtautumista koiran ulkoiluttamiseen. Hän seuraa nyt aktiivisesti sitä, mitä Nessa nuuskii ja miten se reagoi ympäristöönsä.

Hän kannustaakin muita koiranomistajia olemaan aidosti läsnä koiran kanssa ulkoillessa. Sen sijaan, että lenkillä keskittyy puhelimeen tai musiikin kuunteluun olisi hyvä aidosti keskittyä koiraan.

– Ulkoile koiran kanssa, äläkä vain ulkoiluta koiraa, Hanna toteaa.

Sankarikoiran titteliä Hanna rohkaistui hakemaan Kennellitolta kerrottuaan urotyöstä Facebookin vehnäterrierit -ryhmässä.

– Hienoa, että tällaiset tavalliset kotikoiratkin voivat saada tällaisen hienon tunnustuksen, Hanna kiittelee.

Poikkeusolojen vuoksi Kennelliitto jakaa viralliset palkinnot vasta keväällä. Omistajaltaan palkkioksi Nessa sai herkkuluun.

Lue myös:

    Uusimmat