Samuli pyysi hetken mielijohteesta Veskulta nimmarin, aamulla paikalla oli tatuointi – neljä miestä kertoo tarinan Loiri-tatuointinsa takaa

Tällaisia tatuointeja Vesa-Matti Loirin vannoutuneilta faneilta löytyy 0:44
Katso videolta, millaisia tatuointeja vannoutuneilta Loiri-faneilta löytyy!

Vesa-Matti Loiri jätti jälkensä paitsi suomalaisten sydämiin myös ihoon. Neljä miestä kertoo tarinan Loirin innoittaman tatuointinsa takaa.

Poikkeuksellinen lahjakkuus, jota ei kutsuttu legendaksi syyttä. Vesa Matti-Loiri oli monipuolinen viihdetaiteilija, jonka suomalaiset muistavat niin Uuno Turhapuro -elokuvista, musiikista kuin urheilumaailmastakin.

Ei siis ihme, että Loirin kuolema on koskettanut kansakuntaa syvältä. Yllätyksenä poismeno ei välttämättä tullut – olihan Loirin terveysongelmista puhuttu julkisuudessa pitkään – mutta kyllähän viihteen suurmiehen menehtyminen kolauttaa, kuvailee Sampsa Astala, 48.

Muusikko ja tuottaja Astala on päässyt työnsä puolesta tapaamaan Loirin muutaman kerran. Pikkupojasta asti Loiria ihaillut Astala luonnehtii idoliaan lämpimäksi ja kohteliaaksi ihmiseksi, joka heittäytyi täysillä kaikkeen, mitä tekikään. Esikuvan merkitys on niin suuri, että Astala päätti tatuoida Loirin näyttelemän Uuno-hahmon oikeaan hauikseensa vuonna 2010.

Tatuointia ottaessa hän vitsaili ottavansa kuvan yhteyteen vielä nimikirjoituksen, jos pääsisi Uunon legendaarista näyttelijää tapaamaan. Tosipaikan tullen mies ei syönyt sanojaan. Pyyntöön ymmärtäväisesti suhtautunut Loiri harjoitteli tussilla Uunon puumerkkiä kirjekuoren kanteen ja veti sitten signeerauksen Astalan käteen.

– Lähdin saman tien tatuoijalle, Astala hymähtää.

Katso yllä olevalta videolta, miltä Astalan ja kolmen muun suomalaismiehen Loirin innoittamat tatuoinnit näyttävät.

"Vesku kirjaimellisesti kulkee mukana ikuisesti"

Astala ei ole ainut, jonka ihoa koristaa Loirin itsensä nimikirjoitus.

Myös Samuli Väänänen, 40, on saanut työnsä puolesta kunnian tavata Loirin kasvotusten. Ensimmäisellä kerralla Väänänen pyysi tapojensa vastaisesti nimmaria tähdeltä, joka oli tullut hänelle lapsena tutuksi televisiosta ja aikuisena musiikkimaailman puolelta.

– Se oli hetken mielijohde, mutta tuntui täysin loogiselta.

Loiri raapaisi auliisti nimensä tussilla Väänäsen koipeen. Seuraavana aamuna värin päälle iskettiin mustetta.

– Vesku kirjaimellisesti kulkee mukana ikuisesti, Väänänen sanoo nyt.

Tatuoinnit kertovat Loirin poikkeuksellisesta asemasta

Harjavallassa Devils Ridge -tatuointistudiota pitävä Tero Heinonen, 36, halusi niin ikään ikuistaa lapsesta asti fanittamansa Vesa-Matti Loirin ihoonsa aidoimmillaan.

Heinonen löysi sopivan kuvan Loirin ensimmäisestä dokumenttielokuvasta. Tupakoiva legenda on koristanut tatuoijan etureittä lähes kymmenen vuotta.

Jotain Heinosen Loiri-suhteesta kertoo sekin, että hänellä on Vesku-aiheinen tatuointikone ja studionsa ulkoseinällä jättimäinen Loiri-graffiti. Suru-uutisen myötä pienen paikkakunnan asukit ovat tuoneet seinustan edustalle ruusuja ja kynttilöitä – löytyypä sieltä yksi biljardimailakin kunnianosoituksena taiteilijan harrastukselle.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Heinonen on vuosien saatossa tehnyt useita Loirin innoittamia tatuointeja. Ne kuvastavat hänestä hyvin Veskun merkitystä suomalaisille.

– Yleensä muistotatuoinnit otetaan juuri sen jälkeen, kun henkilö on kuollut, Heinonen sanoo.

Uuno Turhapuro löytyy ennestään esimerkiksi Ville Kormilaisen, 42, oikeasta jalasta. Hän otti lähes koko pohkeen täyttävän kuvan seitsemän vuotta sitten. Kormilaiselle Loiri on ollut pienestä asti esikuva nimenomaan Uuno-rooliensa kautta.

– Kyllä Vesku ja Uuno-hahmo ovat olleet suurimpia idoleita, joita olen pienestä asti fanittanut. Se oli selkeä ja luontainen tatuointiaihe, Kormilainen sanoo.

Tatuoinnin merkitys säilyy

Loirin poismeno on aiheuttanut miehissä surun ja epäuskon tunteita.

– Aina tulee uusia taiteilijoita, mutta on vaikea kuvitella, että samanlaista monilahjakuutta tulisi. Hän oli täysin uniikki, Väänänen luonnehtii.

Veskun taide kuitenkin jää elämään – joillakin legendasta muistuttaa lisäksi tatuointi. Kukaan miehistä ei koe ihoonsa ikuistetun kuvan merkityksen juuri muuttuneen Loirin kuoleman myötä. Tatuoinnit on alun perinkin otettu muistuttamaan taiteilijan merkityksestä omassa elämässä. Ehkä kuvaa jatkossa vain arvostaa entistä enemmän.

– Nyt se muistona ehkä vähän enemmän konkretisoituu, mutta periaate on edelleen sama. Se on se kunnioitus ja ihailu Veskua kohtaan, Heinonen sanoo.

Kymmenen Uutisissa nähtiin kaunis lopetus, kun Loiria muisteltiin poikkeuksellisella tavalla – katso koskettava ele alla olevalta videolta.

Uutislähetyksen lopuksi kunnioitettiin Vesa-Matti Loirin muistoa 1:15
KATSO VIDEO: MTV:n Kymmenen Uutisissa muistettiin poismennyttä taiteilija Vesa-Matti Loiria poikkeuksellisella tavalla.

Lue myös:

    Uusimmat