Mainos

Sampo Terho MTV:n Uutisextrassa – Sinisten puheenjohtajan tiukat terveiset: "Ei missään nimessä lisää EU-maksuja"

10:14

Sinisen Tulevaisuuden puheenjohtajan Sampo Terhon mielestä Suomen EU-jäsenmaksuja ei saa nostaa. Sipilän hallituksella on edessään tiukkoja neuvotteluita, sillä Britannian EU-ero aiheuttaa arviolta 12-15 miljardin euron aukon EU-budjettiin.

– Ei missään nimessä, ei missään nimessä lisää maksuja. Kun EU pienenee, myös budjetti pienenee, Terho parahtaa MTV:n Uutisextrassa.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo on sanonut, että Suomen EU-jäsenmaksun kasvattamista voidaan harkita, jos rahaa tarvitaan hyödylliseen uuteen yhteistyöhön. Terho ei näistä hallituskumppanin avauksista ilahdu, mutta suhtautuu asiaan rauhallisesti.

– Se kertoo enemmän kokoomuksen linjasta kuin hallituksen linjasta. Myös Sinisten linja on tiukka, että Brysselin kautta ei enempää jaeta rahoja, vaan meidän pitää kansallisesti huolehtia meille elintärkeistä asioista, Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja sanoo.

Eurooppa-ministerinä Terho seuraa huolella Saksan hallitusneuvotteluita, joissa Saksan tiukka linja voi löystyä ja lähentyä Ranskan ajatuksia yhteisvastuun lisäämisestä.

Sipilän hallitus käy lähiaikoina läpi omaa EU-politiikkaansa, miten Saksan mahdollisiin muutoksiin pitäisi reagoida.

Terho vakuuttaa, että Suomen tiukka EU-linja ei muutu.

– Pidämme huolta kansallisesta edusta, vastustamme liittovaltiota, emmekä rakenna yhteisvastuumekanismeja, joissa suomalainen veronmaksaja joutuisi kustantamaan toisten ottamat riskit, hän sanoo.

Blogikirjoitusten sarjassaan Terho nostaa esiin kotimaan poliittisen kulttuurin ongelmia. Sinisten johtajan mielestä myös opposition puheita ja vaatimuksia pitäisi läpivalaista tarkasti kuten hallituksenkin tekemisiä.

Terho pitää outona, että hallituksessa puolueet kannattavat leikkauksia, mutta joutuessaan oppositioon alkavat niitä vastustaa. Hän kaipaa poliitikoilta jämäkkää päätöksentekoa.

– Suomi valtiona on viime vuosikymmeninä luovuttanut paljon valtaa EU:lle ja eurojärjestelmälle. Perustuslaki rajoittaa toimintaa ja työmarkkinajärjestöt päättävät monista tärkeistä asioista. Kansanvallan toteutumisen kannalta on hankalaa, että hallitus päättää itse asiassa aika vähistä asioista, vaikka se olisi kansalaisten valitsema enemmistöhallitus, Terho sanoo.

Sampo Terho MTV:n Uutisextrassa lauantaina 27.1. kello 19.10

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.