Mainos

Sammuta sähköpostisi nyt heti – tässä hyvä syy

Sähköpostilla on ihmiseen syvä tunnevaikutus: vihainen viesti tekee ahdistuneeksi, kettuileva taas vihaiseksi. Jotta luovuus ei kärsisi, viestit kannattaisi tarkistaa enintään 1–2 tunnin välein.

5666. Niin monta poistettua viestiä on sähköpostin roskiksessa juuri nyt.

Luitko ne todella? Jos luit, muistatko, mitä niissä luki? Entä mitä vastasit?

– Sähköposti on ongelma, johon emme ole löytäneet ratkaisua, Emma Seppälä sanoo.


Emma Seppälä on Stanfordin huippuyliopistossa vaikuttava suomalaistaustainen psykologi. Seppälän kirja Elä Onnellisemmin julkaistiin Yhdysvalloissa tammikuussa 2016 nimellä The Happiness Track. Nyt teos on suomennettu. Seppälä vieraili Suomessa syksyllä 2016 CoPassion-tutkimushankkeen vieraana.

Sähköpostilla on ihmiseen syvä tunnevaikutus: vihainen viesti tekee ahdistuneeksi, päänaukomiseen keskittyvä palaute vihaiseksi. Varttiin mahtuu kymmeniä tunteita, enemmän, kuin olemme koskaan ennen joutuneet kokemaan.

Ei tunnissa oikeasti tapahdu mitään

Jotta luovuus ei kärsisi, sähköpostiviestit kannattaisi tarkistaa 1–2 tunnin välein, Seppälä sanoo. Ajatus on ahdistava, vaikka hän vakuuttaa, ettei tunnissa oikeasti tapahdu yhtään mitään – ei ainakaan mitään merkittävää.

Ja silti somekanavien, notifikaatioiden ja sähköpostin sulkeminen saa olon tuntumaan syrjäytyneeltä. Siltä, että kaikki hauska menee ohi. 

– Se on fomo, fear of missing out (suom. pelko siitä, että jää paitsi). Meillä kaikilla on sitä teknologian vuoksi. Jos ajattelet asiaa rehellisesti, mitään ei tapahdu tunnin aikana. Mitään ei luultavasti tapahdu, jos et katso sähköpostiasi koko päivänä!

Katso myös: 3 vinkkiä onneen

1:25

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.