Sami Kapanen yritti pitää Sidney Crosbyn kurissa Pennsylvanian taisteluissa – nyt Kasperi pääsee irti supertähden rinnalla: "Ovetshkin oli pojan idoli, yritin tarjota siihen Crosbyä"

Sami Kapanen näki Philadelphia Flyersin paidassa monina NHL-iltoina Sidney Crosbyn suuruuden. Poika Kasperi, 24, pääsee tutustumaan samaan taitoon – paljon miellyttävämmässä asemassa. 

Philadelphia Flyersin Sami Kapanen oli kokeneempaa kaartia, kun kohuttu Sidney Crosby tuli työsulun jälkeen NHL:ään kaudella 2005–06. 

Crosby pääsi vääntämään heti samassa divisioonassa Pennsylvanian taistelussa, joista ei tunnetta puuttunut. 

Crosby ja Kapanen kamppailivat kolmen kauden ajan samasta elintilasta. Suomalaishyökkääjä näki, miten Crosby lunasti odotukset ja kasvoi nopeasti supertähden saappaisiin. 

Vuoden 2021 tammikuussa hänen oma poikansa Kasperi pääsee nauttimaan Crosbyn ketjutoveruudesta. 

Aleksandr Ovetshkin oli aina Kassun idoli, mutta tarjosin siihen vähän Crosbyäkin, joka pelaa erittäin kokonaisvaltaista peliä, C Moren asiantuntija Kapanen sanoi MTV Urheilulle. 

Hyppy liikkuvaan junaan

Kapasen reitti on ollut erikoinen, sillä Pittsburgh Penguins varasi hänet alun perin ensimmäisellä kierroksella vuonna 2014. Hän ei päässyt kuitenkaan pelaamaan yhtään ottelua Penguinsissa, mutta NHL-väylä avautui kovan työn ansiosta Toronto Maple Leafsissa. 

Kuinka ollakaan, Penguins hankki hänet takaisin täksi kaudeksi. Saman tien alkoi fiilistely, että Kapanen pääsisi pelaamaan Crosbyn tai Jevgeni Malkinin rinnalla. 

Kapanen sai peliluvan viisumiongelmien takia vasta tällä viikolla Washington Capitalsia vastaan. Peliaikaa kertyi vain reilut kymmenen minuuttia lähinnä alemmissa ketjuissa, mutta se oli harkittua sisäänajoa ja hyppäämistä liikkuvaan junaan. 

Pari vaihtoa Crosbyn laidalla enteili tulevaa. Lauantain vastaisena yönä pelattava ottelu New York Rangersia vastaan tuonee lisää vastuuta mestarin rinnalla. 

– Sisäänajo on hyvä ottaa maltillisesti. Crosbyn rinnalla peliaikaa tulee yli 20 minuuttia, joten se on jo aika kova juttu, Sami Kapanen arvioi. 

Uusi tilaisuus ja ympäristö antavat hetkellistä energiaa, joka on tarpeen pitkän tauon jälkeen. 

– Viime ajat ovat olleet varmasti hänen nuoren elämänsä stressaavinta aikaa. 

Hatcher hieromaan hanskaa naamaan

Crosby oli nostamassa Penguinsia huipulle 2000-luvun loppupuolella. Penguins oli finaalissa jo 2008, mutta jättipotti tuli vuotta myöhemmin. 

Kapasen mukaan Crosby oli kovassa koulussa alusta lähtien. 

Derian Hatcher pantiin kokeneena ja jyräävänä pakkina ottamaan Crosby käsittelyyn ja hieromaan hanskaa naamaan. 

Crosby ei ole kohtelusta hätkähtänyt, vaan hänen taitonsa ja määrätietoisuutensa ovat vieneet pahojen vammojenkin läpi. Crosby on pystynyt uran varrellakin kehittymään pikkuasioissa, jotka ovat kruunanneet kokonaisuuden. 

Kapanen huomautti, että Crosby osaa Malkinin tapaan rytmittää peliä, eikä paina kaasu pohjassa pelin alusta loppuun. Siinä mielessä hän eroaa jatkuvasti vitosvaihteella jyräävistä Connor McDavidista ja Nathan MacKinnonista

– Ehkä hänellä on iän tuomaa ymmärrystä, mutta toivoisin, että joskus pystyisi puristamaan vieläkin enemmän. 

Kaarikiekkoa taustaan

Crosbyn laidoilla ovat pelanneet alkukaudesta tuttu ketjukaveri Jake Guentzel ja Evan Rodrigues, jonka paikalle Kapanen hyppää. 

Crosbyn vierellä ei välttämättä ole helppo pelata, vaikka kyseessä on maailmanluokan valioyksilö. Hän pystyy tekoihin, joiden hyödyntäminen voi viedä ketjukaverilta aikansa. 

– Crosby pystyy pysymään kiekossa ja tekemään paineen alta peliä. Hän voi heittää esimerkiksi painottomalle puolelle poikkisyötön tilanteessa, jossa moni muu ei sitä tekisi. 

Crosby on aina halunnut vierelleen suoraviivaisia ja työteliäitä laitureita. Uran alkuvaiheessa sellaisia olivat esimerkiksi Pascal Dupuis ja Chris Kunitz

– Kasperin hankinnassa on tehty taustatyötä. Hän tuo ketjuun suoraviivaisuutta ja maalineduspeliä. 

Eikä tietysti voi unohtaa Kapasen nopeutta. 

– Se tuli esiin jo Torontossa, kun hän pääsi pelaamaan Auston Matthewsin kanssa. Kasperi lähti ilman kiekkoa luistelukisaan, ja Matthews hoiti kaarikiekkoa taustaan. 

Voi olla, ettei kulu monta peliä, niin Kasperi Kapasen idoli on lopullisesti vaihtunut Ovetshkinista Crosbyyn.

Lue myös:

    Uusimmat