Samaani kertoo: Tämä on suurin uhka suomalaiselle luonnolle

Kaivosteollisuuden uhka Suomessa huolestuttaa samaani Susanna Aarniota. – Pohdin koko ajan, voiko kansainvälisten suurten kaivosyhtiöiden toimintaan Suomessa vaikuttaa, ja voiko tavallinen kansalainen tai suurempi yhteisö tähän enää yleensä vaikuttaa, hän kuvaa.

Samaani SusannaAarnio on huolestunut kaivosteollisuuden uhasta Suomessa. Pahimmillaan kyse on uraanikaivoksista.

– Esimerkiksi Kuusamossa suunnitellaan Talvivaaraan verrattuna moninkertaista uraanin kaivamismäärää kullankaivuun sivutuotteena, hän kuvaa.

– Vierailimme viime viikolla Kuusamossa Oulangan kansallispuistossa ja join lasteni kanssa Kitkajoen vettä. Kitkajoki saa alkunsa "Euroopan suurimmasta lähteestä", Kitkajärvestä. Kulta- ja uraanikaivostoimintaa suunnitellaan aivan näiden vesistöjen lähelle.

Aarnion mukaan kaivostoiminnasta ja sen negatiivisista vaikutuksista pitäisi uutisoida enemmän.

– Tilanne on todella vakava tällä hetkellä. Pohdin koko ajan, voiko kansainvälisten suurten kaivosyhtiöiden toimintaan Suomessa vaikuttaa, ja voiko tavallinen kansalainen tai suurempi yhteisö tähän enää yleensä vaikuttaa.

Aarnio ei kuitenkaan aio luovuttaa. Esimerkiksi Koillissanomien päätoimittaja ReinoRinne taisteli onnistuneesti yhden miehen sodan ja pelasti Kuusamon kosket, jotka haluttiin valjastaa voimayhtiöiden käyttöön. Kosket ovat nykyään osa Oulangan kansallispuistoa ja myös Karhunkierros-nimisen vaellusreitin tunnetuimpia nähtävyyksiä.

– Se kertoo minulle siitä, että vastuuta ottamalla voi yksittäinen ihminenkin muuttaa maailmaa. Meille on annettu tajunta ja ymmärrys, ja jos on annettu tällainen kyky toimia verrattuna muihin eläinlajeihin, niin se tarkoittaa sitä, että meillä on myös vastuu toimia oikein.

Aarnio ei ole huolissaan omasta puolestaan, mutta kantaa huolta tulevien sukupolvien hyvinvoinnista.

– Olen saanut elää puhtaan luonnon keskellä. Luonto on ollut minulle aina se, mitä hengitän. Huolissani ajattelen omia lapsiani ja sitä seuraavaa sukupolvea, kaikkia lapsia täällä maapallolla. Mitä heille jää? Jätämmekö heille todella vain raiskatun maan ja saastuneen veden?


Lue myös:


Teksti: Maria Aarnio

Kuvat: Colourbox, kuvien henkilöt eivät liity juttuun

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja