Salonius-Pasternak: Iran halusi tunnustuksellaan ehkä välttää Malaysian Airlinesiin liittyneen kohun

10:59
Kuuntele Charly Salonius-Pasternakin koko haastattelu videolta.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi haluaa Iranilta virallisen anteeksipyynnön ja korvauksia ukrainalaisen matkustajakoneen alasampumisesta.

Iranin viranomaiset vahvistivat varhain tänä aamuna, että ukrainalaisen matkustajakoneen putoamissyy oli ilmatorjuntaohjus, joka laukaistiin vahingossa. Maan mukaan onnettomuuden syynä oli inhimillinen virhe. Aiemmin Iran kertoi, että putoaminen johtui teknisestä viasta.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak arvelee Iranin tunnustaneen asian, kun julkisuudessa alkoi olla runsaasti koneen alasampumiseen liittyvää todistusaineistoa. Salonius-Pasternak pohtii lisäksi, että Iran halusi tunnustuksellaan välttää Ukrainassa vuonna 2014 alasammutun Malaysia Airlinesin matkustajakoneen ympärillä velloneen kohun.

– Jos katsotaan miten Venäjä toimi Malaysian Airlinesin koneen alasampumisessa, missä se vieläkin kieltää minkäänlaisen roolin. Osittain tämän takiahan sanktiota lisättiin Venäjän suuntaan. Ehkä Iranissa laskelmoitiin, että on olemassa liikaa todistusaineistoa. Jos kieltämistä olisi jatkettu olisi ollut todennäköisempää että EU ja monet muut maat hyväksyisivät lisää Iran-sanktioita.

Salonius-Pasternak kommentoi, että on mahdotonta sanoa, tuleeko Iran maksamaan siltä vaadittuja korvauksia.

– Kuvittelisi, että kun kerran maalla on kuitenkin rahaa, niin se voisi olla tärkeä ele ja tapa välttää laajemman sanktiorintaman muodostuminen. Voi olla, että he maksavat jonkunlaisia korvauksia, mutta vain sen takia, että he haluavat välttää jotain pahempaa, Salonius-Pasternak pohtii.

 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja