Iran kieltäytyy luovuttamasta pudonneen matkustajakoneen mustaa laatikkoa yhdysvaltalaisille – Traficom: Poikkeuksellista, mutta nyt ei kannata spekuloida

0:34
Videolle tallentui hetki, kun suuri matkustajakone putosi Iranissa – tulipallo syöksyy maahan ja räjähtää

Iranin siviili-ilmailun viranomaiset eivät luovuta maahan pudonneen ukrainalaisen matkustajakoneen kahta mustaa laatikkoa yhdysvaltalaiselle Boeing-yhtiölle tai Yhdysvaltain viranomaisille.

Matkustajakoneen putoaminen sattui samaan aikaan, kun tilanne Lähi-idässä on jännittynyt entisestään. Vain hieman aiemmin Iran oli laukaissut ohjuksia amerikkalaisjoukkojen tukikohtia kohti.

Vielä ei kuitenkaan ole tullut esiin seikkoja, jotka puhuisivat rikollisesta toiminnasta. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi varoittikin "spekuloimasta" turman syystä.

Traficom pitää poikkeuksellisena

Johtaja Jari Pöntinen Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista pitää valitettavana Iranin päätöstä olla luovuttamatta turmakoneen mustia laatikoita Boeing-yhtiön edustajille tai amerikkalaisviranomaisille.

– Yleensä onnettomuusvaltio tietenkin luovuttaa materiaalia konevalmistajan käyttöön, jotta syyt saataisiin selville, Pöntinen sanoo STT:lle.

Pöntisen mukaan toimintatavaksi on muodostunut, että sekä onnettomuusmaan ilmailuviranomainen, turmakoneen lentoyhtiö että koneen valmistaja tai tietyn laitteen tai moottorin valmistaja ovat kaikki mukana tutkinnassa.

– Yleinen käytäntö on, että nimenomaan kaikki tarvittavat relevantit tahot ovat mukana, jotta onnettomuuden syy vilpittömästi selviäisi.

"Ei kannata lähteä spekuloimaan"

Vastuu tutkinnasta on kuitenkin sillä valtiolla, jonka alueella onnettomuus tapahtuu. Asiasta on sovittu jo vuonna 1944 kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksessa.

Ukrainalaiskoneen turman syystä liikkuu mediassa ja netissä hyvinkin kirjavia teorioita. Pöntisen mukaan nämä kannattaa jättää omaan arvoonsa.

– Onnettomuuden syy pystytään selvittämään hyvin tarkkaan. Kun saadaan vähän faktaa siitä, sitten voidaan arvioida, mutta nyt ei kannata lähteä spekuloimaan.

Uutiseen täydennetty Traficomin kommentit kello 17.28.

Lue lisää:

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja