Salama tappoi 13 hiehoa: "Järkytys oli aamulla melkoinen"

Salamanisku tappoi 13 hiehoa Hämeenkoskella Hollolassa. 

Huhdin tilan laitumella koettiin tiistaiaamuna murheellinen näky. Yön aikana lujaa iskenyt salama oli osunut laitumella olleeseen suureen kuuseen, ja tappanut sen alla sadetta pitämässä olleet kolmetoista alle vuoden ikäistä hiehoa.

Emäntä Titta Malisen mukaan "järkytys oli aamulla melkoinen".

– Isäni meni ruokkimaan hiehoja ja huomasi ne makaamassa puun juurella. Yleensä ne tulevat vastaan kuullessaan ruokaämpärin kolahduksen. Kun kuulin asiasta, ajattelin, että voiko tämä olla totta ja voiko niitä olla niin paljon. Piti ihan itsekin laskea ja totta se oli. 

Laitumella oli yön aikana myös seitsemän muuta hiehoa. Malisen mukaan ne ovat olleet navetassa, jonne on vapaa pääsy, tai sitten kauempana puusta. 

– Yksi hiehoista on saanut vammoja päähänsä. Näyttää, siltä kuin sillä olisi kaihi silmässä. 

"Mitään ei ollut enää tehtävissä"

Malinen kertoo, että vielä viime syksyyn asti samaisen puun alla oli laiduntanut myös lypsylehmiä, jotka on sittemmin siirretty toiselle laitumelle.

– Se oli meidän onnemme. Onneksi myös osa laitumella olleista hiehoista jäi henkiin. 

Maliset eivät vielä tiedä, ottavatko he menehtyneiden hiehojen tilalle uusia lehmiä.

– Hiehot olivat meidän kasvattamia, ja täällä syntyneitä. Noin vuoden kuluttua selviää, tarvitaanko karjassa lisää uudistuseläimiä. 

Malinen ihmettelee vieläkin tilalle osunutta erittäin huonoa tuuria. 

– Todella harmillista ja harvinaista. Mitään ei kuitenkaan ollut enää tehtävissä eikä kukaan tehnyt mitään virhettä. Eloon jääneet hiehot ovat meille nyt entistäkin rakkaampia ja tuntuu hyvältä katsella heitä. 

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Maaseudun tulevaisuus

Lue myös:

    Uusimmat