Salaliittoteorioita koronaviruksesta levittävä tanssinopettaja onnistui: Rajuja mellakoita aiheuttanut ulkonaliikkumiskielto kumottiin Hollannissa

Hollannissa oikeusistuin on määrännyt hallituksen luopumaan koronaviruksen takia määrätystä ulkonaliikkumiskiellosta. Alueoikeus Haagissa määräsi, että kiellosta täytyy luopua heti.

Oikeuden päätöksen mukaan ulkonaliikkumiskielto rikkoo perustavanlaatuisella tavalla liikkumisvapautta ja yksityisyydensuojaa. Oikeus huomautti, että hallituksen käyttämiä poikkeusvaltuuksia voidaan käyttää vain äkillisissä hätätilanteissa, kuten padon murtuessa.

Oikeus: Tilanne ei ollut kiireellinen

Hallitus oli keskustellut kiellon asettamisesta ja valmistellut sitä, mikä osoitti oikeuden mielestä, että tilanne ei ollut niin kiireellinen, ettei hallitus olisi voinut viedä asiaa parlamenttiin.

Hallitus asetti 23. tammikuuta alkaen ulkonaliikkumiskiellon, joka on ollut voimassa iltayhdeksästä puoli viiteen aamuyöllä. Kiellon voimassaoloa pidennettiin viime viikolla 2. maaliskuuta asti.

Hallitus voi valittaa päätöksestä, mutta ulkonaliikkumiskielto on silti lakkautettava saman tien valitusprosessin ajaksi. Hallitus ei ole vielä kommentoinut asiaa.

Hollantia johtaa tällä hetkellä virkaatekevä hallitus, sillä pääministeri Mark Rutten hallitus erosi viime kuussa lastenhoitotukiskandaalin takia. Maassa pidetään vaalit 17. maaliskuuta.

Ulkonaliikkumiskielto johti rajuihin protesteihin

Ulkonaliikkumiskielto on ollut Hollannissa ensimmäinen sitten toisen maailmansodan aikaisen natsimiehityksen. Kielto aiheutti maassa väkivaltaisiksi äityneitä mielenosoituksia tammikuun lopussa.

Mellakoitsijat muun muassa rikkoivat kauppojen ikkunoita ja sytyttivät paloja kaduilla. Poliisi käytti kolmena perättäisenä päivänä vesitykkejä ja kyynelkaasuja mielenosoittajia vastaan useissa kaupungeissa.

Ulkonaliikkumiskiellon kaataneen oikeusjutun takana oli Viruswaarheid (Virustotuus) -niminen ryhmä. Tanssinopettaja Willem Engelin perustama ryhmä on järjestänyt säännöllisesti mielenosoituksia koronavirusrajoituksia vastaan. Engel on kuvaillut Hollannin nykytilannetta diktatuuriksi ja esittänyt monia virukseen liittyviä salaliittoteorioita.

Lue myös:

    Uusimmat