Mainos

Grafiikka: Nuuska on vahvasti läsnä nuorten maailmassa – käyttö lisääntyy vuosittain

2:12

Nuuskan myyntiketju toimii tehokkaasti. Näin sanoo eteläsuomalainen äiti, jonka lukiota käyvä poika jäi kiinni nuuskan käytöstä ja sai sen lopettamisesta kovat vieroitusoireet.

– Nuoret saavat nuuskaa mistä vain ja milloin vain. Jopa läheisen alakoulun pihalla sitä on myyty auton takaluukusta.

Äidin mukaan myös kaveriverkostot toimivat tehokkaina nuuskan välittäjinä. Joku hakee ison lastin esimerkiksi Ruotsin laivalta ja myy sitä eteenpäin. Ostajat taas myyvät nuuskaa edelleen kavereilleen.

– Nuuskaa voi kysyä kaverilta vaikka bussissa koulumatkalla. Jälleenmyynnin avulla nuoret pystyvät rahoittamaan omaa käyttöään. He eivät myöskään jää helposti kotona kiinni nuuskan käytöstä, koska se ei vie paljon rahaa.

Äiti on nähnyt, että nuuskaaminen on tavallista erityisesti urheilupiireissä. Hänen oma 16-vuotias poikansa on mukana joukkueurheilussa, ja suurin osa pojan kavereista käyttää nuuskaa. Ryhmäpaine on kova, eikä joukosta haluta erottua.

– Häkellyttää se sallivuus, jolla urheilupiireissä suhtaudutaan nuuskan käyttöön. Moni valmentaja katsoo sitä läpi sormien ja käyttää itsekin nuuskaa. Osa heistä valmentaa myös lapsia, kertoo äiti, joka on huolissaan aikuisten antamasta roolimallista.

Nuuskaamista halutaan hillitä

Nuorten nuuskan käyttö on lisääntynyt vuosi vuodelta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tämän vuoden kouluterveyskysely. Peruskoulun kahden ylimmän luokan ja lukion pojista nuuskaa käyttää päivittäin vajaat 10 prosenttia.

Ammattioppilaitosten 1. ja 2. luokan pojista nuuskaa päivittäin 13 prosenttia. Vielä vuosituhannen vaihteessa luvut olivat parin prosentin luokkaa. Tytöillä nuuskan käyttö on edelleen vähäistä.

Tupakkalain mukaan nuuskan myynti on kielletty, mutta täysi-ikäinen saa tuoda maahan omaan käyttöön korkeintaan 30 kappaletta 50 gramman rasioita. Valmisteilla olevassa uudessa laissa maahantuontia aiotaan kiristää niin, että jatkossa nuuskaa saisi tuoda korkeintaan puoli kiloa. Laittoman maahantuonnin osuus voi Tullin mukaan lisääntyä uuden lain myötä.

Nuuskan käyttö kääntyi nousuun

 • Poikien päivittäinen nuuskan käyttö kääntyi selvään kasvuun viitisen vuotta sitten. Samalla nuuskan ja tupakan yhteiskäyttö alkoi lisääntyä.
 • Lähes puolet 18-vuotiaista pojista ja neljäsosa samanikäisistä tytöistä on kokeillut nuuskaa tänä vuonna. Nuorten joukkuelajeissa, kuten jääkiekossa, nuuskan käyttö on yleistä.
 • Nuuskaaja saa keskimäärin enemmän nikotiinia kuin tupakoiva ja hänellä on suurempi suuvaurioiden ja suusyövän riski. Keuhkosyöpäriski on pienempi kuin tupakoijalla.
 • Nuuskan myynti kiellettiin Suomessa vuonna 1995. Sitä välitetään laittomasti muun muassa sosiaalisen median kautta. Käyttöä ei ole kriminalisoitu.

Riippuvuus syntyi nopeasti

Eteläsuomalaisen perheen poika oli aloittanut nuuskan käytön kuluvana syksynä. Asia paljastui vanhemmille vasta loppusyksystä.

Poika oli nuuskannut vähintään neljä kertaa päivässä, ja suuret nikotiiniannokset olivat aiheuttaneet nopeasti riippuvuuden. Toisen sairauden takia nuuskan käyttö piti lopettaa kertaheitolla, mikä johti vieroitusoireisiin. Niitä olivat kehon ja etenkin jalkojen särkeminen, levottomuus, ärtyneisyys ja unettomuus. Parin viikon päästä lopettamisesta oireet helpottivat, vaikka jatkuivatkin heikompina.

Äidin mukaan nuori olisi jo aiemmin kertonut nuuskasta mutta ei uskaltanut, koska tiesi vanhempiensa suhtautuvan käyttöön jyrkästi.

– Jälkikäteen ajatellen olisi pitänyt olla vähemmän tuomitseva, jotta poika olisi uskaltanut puhua. Luottamuksellisen suhteen luominen nuoreen on tärkeää, äiti korostaa.

Äidin mukaan poika on nyt sitoutunut pysymään erossa nuuskasta, ja myös hänen kaverinsa pyrkivät samaan.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja